Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 19:29

Ο Μπουντρούκας απέκλεισε συνεργασία με Νίκα

Γράφτηκε από τον

Ο επικεφαλής της «Πελοποννησιακής Συμμαχίας» Γιάννης Μπουντρούκας απέκλεισε χθες κάθε ενεχόμενο προγραμματικής σύγκλισης με τον νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, επικαλούμενος το νόμο Θεοδωρικάκου για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

Ο κ. Μπουντρούκας στη γραπτή δήλωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποδυνάμωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες στις επιτροπές που έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης.

Η στάση του κ. Μπουντρούκα επιβεβαιώνει όσους υποστήριξαν ότι ο νόμος Θεοδωρικάκου αφενός θα οδηγήσει σε απομόνωση τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, και αφετέρου θα συσπειρώσει σε "αντιπολιτευτικά μέτωπα" τις αποκλεισμένες από τις επιτροπές παρατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νίκας μετά τη δήλωση Μπουντρούκα θα πρέπει αναζητήσει συμμαχίες στην αριστερή πτέρυγα του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να ψηφιστούν σοβαρά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν εκλεγεί 17 σύμβουλοι με την παράταξη του Παναγιώτη Νίκα, 17 με την παράταξη του Πέτρου Τατούλη, 8 με το Γιώργο Δέδε, 2 με το Γιάννη Μπουντρούκα, 2 με το Νίκο Γόντικα, 2 με το Θανάση Πετράκο, ενώ από μια ψήφο στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαθέτουν οι επικεφαλής συνδυασμών Δημήτρης Τζεμπετζής, Δήμητρα Λυμπεροπούλου και Παναγιώτης Κάτσαρης.

Το 51μελές Συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόντες στην αρχή της συνεδρίασης τουλάχιστον 26 σύμβουλοι. Οι αποφάσεις στη συνέχεια λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Οταν το όργανο λειτουργεί με πλήρη σύνθεση, για τη λήψη απόφασης απαιτούνται 26 ψήφοι - και άρα με τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων απαιτείται η συμμαχία τουλάχιστον 3 παρατάξεων.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Μπουντρούκα: «Λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ως "Πελοποννησιακή Συμμαχία" στον πελοποννησιακό λαό ότι το εκλογικό σύστημα με το οποίο διεξήχθηκαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και η απόφαση της κυβέρνησης, στη "λογική της κυβερνησιμότητας", να αποδυναμώσει το περιφερειακό συμβούλιο μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητές του σε επιτροπές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων και οδηγούν την αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδα. Συνεπώς η "Πελοποννησιακή Συμμαχία" δεσμεύεται ότι θα δίνει καθημερινά μάχες από τη θέση που την έταξε ο πελοποννησιακός λαός, αγωνιζόμενη με συνέπεια για την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών».

Θ.Λ.