Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 09:32

Στροφή στα μεγάλα και αναγκαία έργα οι προτεραιότητες Νίκα μετά την ορκωμοσία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Στροφή στα μεγάλα και αναγκαία έργα οι προτεραιότητες Νίκα μετά την ορκωμοσία (φωτογραφίες)

Στροφή στα μεγάλα αναγκαία έργα, όπως αναβάθμιση του οδικού δικτύου, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, επανεκκίνηση του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Ναύπλιο, προστασία των ακτών από τη διάβρωση και διαχείριση των απορριμμάτων, είναι οι προτεραιότητες που έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας χθες μετά την ορκωμοσία του στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Ο κ. Νίκας άφησε για μια ακόμα φορά αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του προκατόχου του Πέτρου Τατούλη, λέγοντας ότι η Περιφέρεια είναι αυτοδιοικητικός θεσμός και όχι ομόσπονδο κρατίδιο. Ο νέος περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι θα διοικήσει συνεργαζόμενος με όλους τους βουλευτές, τους μητροπολίτες, τους δημάρχους και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ορκωμοσία τελέστηκε στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Αποστολοπούλειου Κέντρου παρουσία των υφυπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, πολλών βουλευτών της Πελοποννήσου, της στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων. 

Ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος που όρκισε τον κ. Νίκα και τους 51 περιφερειακούς συμβούλους στο σύντομο χαιρετισμό του "υπενθύμισε" στον κ. Νίκα ότι το 98% των Πελοποννησίων είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και ότι δεν θα άρχει για πάντα. 

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΑ

Ο νέος περιφερειάρχης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους τους βουλευτές και την Εκκλησία για το καλό της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια ζήτησε τη συνδρομή των δημάρχων, καθώς θεωρεί τους δήμους ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της αυτοδιοίκησης. "Συνεργασία στη βάση της ισοτιμίας, χωρίς καμία υστεροβουλία και με επίγνωση πως η Περιφέρεια είναι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός, με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και από το νόμο αρμοδιότητες και όχι ένα κρατίδιο σε μία ομόσπονδη χώρα, που ευτυχώς δεν είμαστε. Είμαστε αυτοδιοίκηση και αυτοδιοικητικοί και έχουμε επίγνωση των ορίων της δράσης μας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας μιλώντας για τη συνεργασία στην Πελοπόννησο.

"Απαντώντας" στον μητροπολίτη Αλέξανδρο είπε ότι πράγματι στη δημοκρατία υπάρχει τέλος στην πολιτική καριέρα και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να διοικούν γνωρίζοντας ότι έχουν περιορισμένες θητείες.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής ο κ. Νίκας είπε ότι το φθινόπωρο θα αναθεωρηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου με στροφή προς τα μεγάλα αναγκαία έργα: "Με την πολιτική αυτή, η αναβάθμιση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, η ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, το φυσικό αέριο, η επαναλειτουργία του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Ναύπλιο, σημαντικά έργα και δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και άλλα, αποτελούν για εμάς ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συνεργασία με την κυβέρνηση και σχεδιάζεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος το φθινόπωρο, στην κατεύθυνση βελτίωσης της απορροφητικότητας και ένταξης έργων προτεραιότητας και στους πέντε νομούς της Περιφέρειάς μας. Οι πόροι της Περιφέρειας θα κατευθύνονται σε έργα και δράσεις περιφερειακής αρμοδιότητας και, επομένως, διάθεση πόρων για προγραμματικές συμβάσεις πελατειακών και ψηφοθηρικών επιδιώξεων ασφαλώς και δεν θα προωθείται, ούτε και θα υπογράφεται".

Ευχόμενος να είναι το τελευταίο καλοκαίρι με σκουπίδια στους δρόμους της Πελοποννήσου, ο νέος περιφερειάρχης επεσήμανε ότι "δωρεάν διαχείριση δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και ότι τα πιο ακριβά απορρίμματα είναι αυτά που καταλήγουν στη χωματερή".

Μιλώντας για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είπε ότι εμπιστεύεται τους υπαλλήλους και ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του οργανισμού. Ο νέος περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να στεγαστούν οι περιφερειακές υπηρεσίες σε δημόσια κτήρια, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η δαπάνη για ενοίκια που σήμερα αγγίζει το 1,8 εκ. ευρώ. "Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, με τα κατάλληλα πρόσωπα και μέσα" σημείωσε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Νίκας είπε ότι η νέα περιφερειακή αρχή θα στηρίξει τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. Για τον τουρισμό τόνισε ότι το κομμάτι της Πελοποννήσου από την πίτα των τουριστικών εσόδων είναι περίπου 2,5% αν και στην Περιφέρεια βρίσκεται το 50% των μνημείων της Ελλάδας. Εξήγγειλε συνεργασία με το "Διάζωμα", την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου και εντατικοποίηση της προσπάθειας για βελτίωση των οδών πρόσβασης προς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα υπόλοιπα μνημεία.

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο κ. Νίκας σημείωσε: "Ενόψει του 2021 και των 200 ετών από τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, στην Περιφέρειά μας -και με κέντρο την ηρωική Τριπολιτσά- θα οργανωθούν πολλές και λαμπρές εκδηλώσεις, όπως ταιριάζει στην Πελοπόννησο, που σήκωσε το κύριο βάρος του αγώνα και των δράσεων για την ελευθερία και τη συγκρότηση του κράτους μας".

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι δεν θα μηδενίσει το έργο κανενός και κάλεσε για ακόμα μια φορά όλες τις περιφερειακές παρατάξεις σε συνεργασία. "Ας μας βοηθήσει ο Θεός να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας. Ας έχουμε την τύχη στο τέλος της θητείας μας να αφήνουμε εμφανές έργο και να έχουμε αντικειμενικά προσφέρει ωφέλιμες υπηρεσίες στο έθνος, την πατρίδα, την περιφέρειά μας, τη νεολαία μας, τους ανθρώπους της ανάγκης" είπε καταχειροκροτούμενος ο νέος περιφερειάρχης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. "Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο" δήλωσε στο τέλος του χαιρετισμού του ο κ. Λιβάνιος.


NEWSLETTER