Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 09:06

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του “νόμου Θεοδωρικάκου”: «Λευκή σημαία» Νίκα χθες στο Περιφερειακό

Γράφτηκε από την
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του “νόμου Θεοδωρικάκου”: «Λευκή σημαία» Νίκα χθες στο Περιφερειακό

 Από τα τροχιοδεικτικά πυρά της αντιπολίτευσης, που στόχευαν κυρίως το “νόμο Θεοδωρικάκου”, σημαδεύτηκε η χθεσινή εκλογή του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και των οκτώ μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γιώργος Δέδες και Θανάσης Πετράκος δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί ο "νόμος Θεοδωρικάκου” επειδή είναι αντισυνταγματικός. Στην απέναντι όχθη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ύψωσε… λευκή σημαία ζητώντας συνεργασίες και συνεννόηση. Αντιθέτως ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έδειξε από νωρίς την πρόθεσή του να ακολουθήσει σκληρή αντιπολιτευτική τακτική, καταψηφίζοντας την εισήγηση της περιφερειακής αρχής για τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ετσι, ο πρόεδρος Μανώλης Σκαντζός εκλέχτηκε μόνο με 26 ψήφους (των παρατάξεων Νίκα και Δέδε). Απείχαν οι 3 παρατάξεις της Αριστεράς και "παρών" ψήφισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυγής - ενώ τόσο ο αντιπρόεδρος Αποστόλης Γκούνης (προτάθηκε από την παράταξη Τατούλη) όσο και ο γραμματέας Γιώργος Ράλλης εκλέχτηκαν με 44 ψήφους (απείχαν οι 3 παρατάξεις της Αριστεράς, ενώ ο σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής καταψήφισε τον κ. Γκούνη και δήλωσε "παρών" στην εκλογή του κ. Ράλλη). 

Στην Οικονομική Επιτροπή, από την παράταξη Νίκα εκλέχτηκαν οι Νίκων Τζινιέρης, Ανδρέας Τσουκαλάς και Αναστάσιος Σαρδέλης με αναπληρωματικούς τους Γιάννη Μαλτέζο, Γιάννη Μαντζούνη και Αγγελο Χρονά.

Από την παράταξη Τατούλη εκλέχτηκαν οι Ντίνα Νικολάκου, Γιώργος Πετρίτσης και Ντία Τζανετέα με αναπληρωτές τους Γιώργο Ρουμελιώτη, Βαγγέλη Γιαννακούρα και Βασίλη Σιδέρη.

Από την παράταξη Δέδε εκλέχτηκε ο Αναστάσιος Μποζίκης με αναπληρωτή το Γιώργο Πουλοκέφαλο.

Στην Οικονομική Επιτροπή θα μετέχει και Γιάννης Μπουντρούκας με αναπληρωτή τον Νίκο Γκιλίτση.

Η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής διεξάγεται ενδοπαραταξιακά και έτσι αποκλείονται από τη διαδικασία οι παρατάξεις που δεν έχουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή. Ο αποκλεισμός περιφερειακών συμβούλων από την εκλογική διαδικασία χαρακτηρίστηκε αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός από την αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Νίκας χαρακτήρισε αναγκαία την τροποποίηση του "Κλεισθένη" προκειμένου να γίνουν κυβερνήσιμες οι Περιφέρειες.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Τατούλης ζήτησε το Σώμα να εκδώσει ψήφισμα για την εγκατάσταση μεταναστών στην Κόρινθο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Μανώλη Σκαντζό, ενώ νωρίτερα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια υιοθετεί τις θέσεις του Δήμου Κορινθίων.


NEWSLETTER