Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 08:51

Επιδιόρθωση των ζημιών στην Μπιρμπίτα υποσχέθηκε ο Τατούλης

Γράφτηκε από τον
Επιδιόρθωση των ζημιών στην Μπιρμπίτα υποσχέθηκε ο Τατούλης

 

Παρέμβαση επιχειρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη διαλυμένη κατασκήνωση τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα, για να επιδιορθώσει τις ζημιές και να την επαναλειτουργήσει. Επίσης, θα οργανώσει ευρεία συνάντηση στην Τρίπολη για την ένταξη της Περιφέρειας στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τους ρομά, για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτά υποσχέθηκε χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε επίσκεψη - αυτοψία στην Μπιρμπίτα, όπου δήλωσε κάθετα αντίθετος στα γκέτο και την γκετοποίηση και τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής ενσωμάτωσης των τσιγγάνων.

Ο κ. Τατούλης που συνοδευόταν από τους αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτη Αλευρά, Ντίνα Νικολάκου και περιφερειακούς συμβούλους (Αργυράκη και Τσαπόγα), μίλησε για γενικευμένη εγκατάλειψη, αθλιότητα και σύγχρονη ντροπή στην Μπιρμπίτα. Ενημέρωσε πως η Περιφέρεια έχει στείλει επιστολή για να ενταχθεί στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τους ρομά. Ανέφερε ότι «μιλάμε για Ελληνες πολίτες που έχουν τα ίδια δικαιώματα» και ζήτησε «να μην ενοχοποιούμε όλους τους τσιγγάνους για την παραβατικότητα».

Εδωσε εντολή στον κ. Αλευρά η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων να κάνει εκτίμηση για τις επιδιορθώσεις που χρειάζονται, ώστε να επαναλειτουργήσει η κατασκήνωση. Αναφερόμενος στην αθλιότητα του έλους, στην είσοδο της κατασκήνωσης, είπε ότι το πρόβλημα υγείας τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά όλο  τον κόσμο, καθώς μεταφέρεται.

Πληροφόρησε πως θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συνάντηση στην Τρίπολη με την αρμόδια Κοινοτική Επίτροπο, με κυβερνητικούς παράγοντες, εμπλεκόμενα υπουργεία, για να δημιουργήσει η Περιφέρεια τη δική της πολιτική.

Υποστήριξε ότι και από την κοινοβουλευτική του θητεία έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα ρομά και δήλωσε κάθετα αντίθετος στη λογική γκέτο και γκετοποίησης. Τάχθηκε υπέρ ενός

μακροχρόνιου σχεδιασμού για επανένταξη των τσιγγάνων στις κοινωνικές δομές και υποστήριξε πως υπάρχει Κοινοτική ντιρεκτίβα που απαγορεύει τις μετακινήσεις πολιτών, και των τσιγγάνων.

Τσιγγάνοι από τους λιγοστούς που εξακολουθούν να μένουν στην Μπιρμπίτα, διαμαρτυρήθηκαν στον περιφερειάρχη ότι δεν έβαλαν ρολόι -λορόι το έλεγε η διαμαρτυρόμενη τσιγγάνα- της ΔΕΗ για να καταγράφει τι ρεύμα καίει ο καθένας για να πληρώσει και τους το έκοψαν, γιατί κάποιοι έκαιγαν πολύ. Ζήτησαν τουαλέτες σε κάθε σπιτάκι και όχι κοινές τουαλέτες για όλους και βοήθεια, γιατί τους τρώνε τα κουνούπια και τα φίδια. Οσο για τις καταστροφές είπαν ότι έγιναν από μερικούς. που είτε δεν έμεναν εκεί, είτε έφυγαν. Οι λιγοστοί τσιγγάνοι χειροκρότησαν τον κ. Τατούλη, όταν είπε ότι είναι Ελληνες πολίτες και έχουν τα ίδια δικαιώματα και πως δεν πρέπει να τους ενοχοποιούμε όλους. 


NEWSLETTER