Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 09:29

Λύση στα σκουπίδια της Πελοποννήσου ή νέες περιπέτειες;

Γράφτηκε από την
Λύση στα σκουπίδια της Πελοποννήσου ή νέες περιπέτειες;

 

Με ομόφωνη απόφασή της, μετά την αποχώρηση των μειοψηφιών, η Οικονομική Επιτροπή Πελοποννήσου ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων στη Λακωνία και την Αρκαδία, προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ ΧΥΤΥ).

Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν η απόφαση αυτή θα αποδειχθεί το κρίσιμο προαπαιτούμενο βήμα για τη λύση του προβλήματος διαχείρισης των σκουπιδιών ή αν θα συνεχιστεί το σίριαλ λήψης αποφάσεων σε δικαστήρια και αίθουσες αιρετών οργάνων.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες ενδείξεις και ανακοινώσεις, οι μειοψηφίες δεν αποκλείεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας ακύρωση της απόφασης. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με πρόσφατη τροπολογία μεταβίβασε την αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με απόφασή του, την οποία ψήφισαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είχε ζητήσει από την Οικονομική Επιτροπή να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο. Ομως η περιφερειακή αρχή εισήγαγε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία έλαβε απόφαση.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Χθες, μετά από πολύωρη συζήτηση παρουσία διαμαρτυρόμενων πολιτών, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δήλωσε: «Μπήκε το κεντρικό αγκωνάρι για να προχωρήσει η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων. Διαβεβαιώνω τους πολίτες θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το φετινό καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των απορριμμάτων και να μην είναι η Περιφέρεια στα χάλια που ήτανε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρ. Λαμπρόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε:

«Σήμερα υπήρξε μία πολύ σημαντική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όπου συζητήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αρκαδία και στη Λακωνία.

Πρόκειται για 2 πολύ σημαντικές αποφάσεις που ξαναβάζουν σε τροχιά το έργο της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Η δέσμευσή μας απέναντι σε όλους ήταν, όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους, ότι προφανώς δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση. Θα γίνει το παν ώστε να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Βεβαίως η δέσμευση όλων μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα ώστε το έργο να προχωρήσει και η Πελοπόννησος να πάψει να έχει το θλιβερό προνόμιο μιας πολύ βρόμικης Περιφέρειας, η οποία εξαιτίας αυτής της συνθήκης αδυνατεί να αξιοποιήσει όλα της τα συγκριτικά πλεονεκτήματα».

 

Η "ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Σε ανακοίνωση της μετά τη λήψη της απόφασης, η παράταξη "Νέα Πελοπόννησος" αναφέρει: «Παραμένουμε οι θεματοφύλακες της νομιμότητας του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο». Και υποστηρίζει ότι η απόφαση «είναι παράνομη γιατί η Οικονομική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να αναθέτει την νομική εκπροσώπηση της Περιφέρειας, όχι όμως να παραιτείται από ένδικα βοηθήματα πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν σε αμφισβήτηση αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν να κάνουν με την λειτουργία της Περιφέρειας και τα συμφέροντα αυτής».

Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης του έργου, επειδή:

«1) Η παραίτηση από τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ λίγες μόνο ημέρες πριν την συζήτηση τους αποτελεί βλαπτική ενέργεια:

2) Για την Δημόσια υγεία και το Περιβάλλον αφού θα παρατείνει για ένα χρόνο την ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

3) Για την Εθνική Οικονομία αφού τα προσδοκώμενα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα ύψους 160 εκ. ευρώ που θα επιφέρει η εκτέλεση του έργου θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την απώλεια Ευρωπαϊκών πόρων.

4) Για την Περιφερειακή μας Οικονομία αφού η προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην τουριστική δραστηριότητα αλλά και συνολικότερα στις δραστηριότητες της Πελοποννήσου θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο.

5) Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού είναι πιθανό ο ΙΦΣ να διεκδικήσει σταλίες εξαιτίας της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου χωρίς δική του υπαιτιότητα».

 

Η "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Θανάσης Πετράκος, πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων είπε:

«Εμείς, η "Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου", θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή και για την τήρηση της νομιμότητας και για να αποτρέψουμε με τη βοήθεια των ενεργών πολιτών να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Σας καλούμε να ακυρώσετε έστω και τώρα τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και να διεκδικήσουμε από τη κυβέρνηση να προχωρήσει στο εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών με μειούμενο ολοένα υπόλειμμα.

Αν επιμείνετε θα μας βρείτε απέναντι με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσον. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την απόφαση του ΠΕΣΥΠ και τη νομιμότητα αλλά και τη "τσέπη" των πολιτών της Πελοποννήσου από την μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών για να κερδίζουν οι εταιρείες.

Για τους λόγους αυτούς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση διότι δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας μια βλαπτική για τους πολίτες και το περιβάλλον απόφαση αλλά και μια διαδικασία που έχει σοβαρά νομικά προβλήματα».


NEWSLETTER