Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 20:35

Οι ερωτήσεις της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από την
Οι ερωτήσεις της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Ενημερωτική ανακοίνωση για τις ερωτήσεις που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε η "Αγωνιστική Συνεργασία".

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Στην επερώτησή μας για τα αντιπλημμυρικά της Μεσσηνίας, της Μεγαλόπολης και της σήραγγας Ραψομμάτη, των οποίων μελέτη έχει ανατεθεί στον Μορέα από τον προηγούμενο υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, ο κ. περιφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι:

α) Το θέμα των μελετών έχει βαλτώσει. Εχει γίνει μόνο εκπόνηση μέρους των μελετών.

β) Οι παραχωρησιούχοι ξεκίνησαν τις μελέτες γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία τούς είχε υποσχεθεί ότι θα τους ανατεθεί και η εκτέλεση των έργων.

γ) Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Αναμένεται σε μερικές εβδομάδες η Υ.Α. για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων και την ολοκλήρωση των μελετών.

Με βάση τις απαντήσεις εμείς τονίζουμε ότι: Πρέπει να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα και οι 8 μελέτες και να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα".

Για τα θέματα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και τα αντιπλημμυρικά έργα η ανακοίνωση αναφέρει: "Στην επερώτησή μας για το τι θα γίνει με το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, καθώς και με το υποέργο Τζάνε - Καλαμάκι και τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει, ο κ. περιφερειάρχης ζήτησε ένα μήνα περιθώριο για να μας δώσει ολοκληρωμένη απάντηση. Στην επερώτησή μας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ο κ. περιφερειάρχης ζήτησε μεν δεκαπενθήμερη παράταση, διεφάνη όμως ότι η μόνη δέσμευσή του θα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα διοικητικών ερευνών. Εμείς θα επιμείνουμε ότι εκτός από την τήρηση της νομιμότητας: α) Υπάρχει νομοθετικό κενό στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, καθώς και ανυπαρξία μεγέθους επικινδυνότητας των ρύπων. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό ότι είναι έντονο και στην Καλαμάτα και στην περιοχή του Μελιγαλά, κυριότερα όμως στην πόλη του Ναυπλίου, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για την ανάγκη μετεγκατάστασης των πυρηνελαιουργείων. β) Πρέπει να διεκδικηθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιβάλλοντος για την τοποθέτηση φίλτρων, αλλά και τη μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων. Οι προτάσεις μας αυτές είναι εφαρμόσιμες, αφού με τον ίδιο τρόπο έλυσε το πρόβλημα αυτό η Ιταλία".


NEWSLETTER