Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 21:12

Φωνές και υψηλοί τόνοι για αντιπερισπασμό από την παράταξη Τατούλη στο Περιφερειακό

Φωνές και υψηλοί τόνοι για αντιπερισπασμό από την παράταξη Τατούλη στο Περιφερειακό

 

"Εκρηκτική", πολύωρη και κυρίως ανούσια ήταν για μια ακόμα φορά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Τα "πυροτεχνήματα" που ρίχτηκαν κυρίως από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη, αποδείχτηκε αφενός πως ήταν πολιτικά άσφαιρα και αφετέρου ότι είχαν στόχο να καλύψουν τον πολιτικό θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη της περιφερειακής αρχής για τις νομικές δαπάνες της τελευταίας τριετίας που άγγιξαν το 1 εκ. ευρώ.

Το έργο της “Νέας Πελοποννήσου” διευκόλυνε ακούσια ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός, καθώς δεν μπόρεσε ούτε σε αυτήν τη συνεδρίαση να τηρήσει αυστηρά τον κανονισμό του Σώματος. Οι συχνές διακοπές των ομιλητών και η μη τήρηση του χρονικού ορίου στις τοποθετήσεις οδήγησαν σε ανούσιες συγκρούσεις, που κορυφώθηκαν με τον καβγά του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και της περιφερειακής συμβούλου Ντίνας Νικολάκου. Ο κ. Νίκας σηκώνοντας το γάντι που του ρίχνει από την προεκλογική περίοδο η κ. Νικολάκου παγιδεύτηκε και φανερά εκνευρισμένος της ούρλιαξε "τελείωσες". Η κ. Νικολάκου απάντησε "τώρα αρχίζω" και ακολούθησαν σκηνές ροκ, με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ρόλο... ηχολήπτη. Η κ. Νικολάκου κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Νίκα πως έχει υποβολείς εκείνους που πληρώνει, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης αναγκάζουν τον περιφερειάρχη να καβγαδίσει μαζί της. Απαντώντας ο κ. Νίκας είπε ότι είναι προσβολή να μιλάει για υποβολείς η κ. Νικολάκου και την κατηγόρησε για στρεψοδικία. Παράλληλα ο περιφερειάρχης είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τις καταστάσεις πληρωμών, για να διαπιστώσουν οι πολίτες ποιοι πληρώθηκαν.

Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν μάλλον αμήχανα τις εκρήξεις που προκαλεί η “Νέα Πελοπόννησος”, αφού μεταξύ άλλων γκρεμίζεται και κάθε σκέψη στρατηγικής συνεργασίας με μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του κ. Νίκα και του κ. Τατούλη. Ουσιαστικά όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η ένταση ευνοεί τη “Νέα Πελοπόννησο” και περιθωριοποιεί τις παρατάξεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση, περιφερειακή αρχή και “Νέα Πελοπόννησος” συγκρούστηκαν κυρίως στα μέτωπα των νομικών δαπανών, της μετάθεσης του διευθυντή Τουρισμού και του τουριστικού προγράμματος. Ο κ. Τατούλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσφύγει και στη δικαιοσύνη, ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα των δαπανών για τους δικηγόρους, θεωρώντας ότι είναι δυσφημιστική για αυτόν η φράση "προκλητική διασπάθιση χρήματος", με την οποία σχολίασε τα παραπάνω έξοδα η περιφερειακή αρχή. Το Σώμα έκανε δεκτό το αίτημα και τελικά το θέμα συζητήθηκε μετά από δύο ημίωρες παρατάσεις στο τέλος της συνεδρίασης, όπως ορίζει ο κανονισμός.

Ο κ. Τατούλης υποστήριξε όπως και στο δελτίο Τύπου της “Νέας Πελοποννήσου”, ότι ήταν αναγκαία η πρόσληψη των δικηγόρων, καθώς οι αντίδικοι είχαν εξίσου καλοπληρωμένους νομικούς και διεκδικούσαν πολλά εκατομμύρια από την Περιφέρεια. Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η Περιφέρεια θα χάσει πολλά εκατομμύρια αν εμπιστευθεί τις υποθέσεις στη νομική υπηρεσία της και απείλησε με μηνύσεις αν χαθούν οι υποθέσεις αποζημιώσεων για το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού.

Αντιθέτως ο κ. Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια πρέπει να προσλάβει δικηγόρους, ώστε η νομική της υπηρεσία να αναλαμβάνει τις υποθέσεις. Δίνοντας εξηγήσεις για τη "διασπάθιση", είπε ότι μίλησε για τον διαμοιρασμό του δημοσίου χρήματος.

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Στο "μέτωπο" της διοίκησης η “Νέα Πελοπόννησος”, αν και γνωρίζει πως είναι δικαίωμα του περιφερειάρχη να επιλέγει τους διευθυντές των υπηρεσιών, δίνει μάχες οπισθοφυλακής δείχνοντας ότι ποντάρει μεταξύ άλλων πολλά στα αντιδεξιά αντανακλαστικά κάποιων υπαλλήλων που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ο νεοδημοκράτης Παναγιώτης Νίκας είναι πολιτικός τους προϊστάμενος. Στην προχθεσινή συνεδρίαση η “Νέα Πελοπόννησος” κατήγγειλε την αμοιβαία μετακίνηση διευθυντών μεταξύ των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού. Η κ. Νικολάκου είπε ότι η διευθύντρια που μετακινήθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι ψυχολόγος, ότι δεν έχει εμπειρία σε θέματα τουρισμού και ότι είναι μάλλον αδύνατο να συνέταξε σε δύο μέρες (σ.σ. η μετακίνηση έγινε στις 10 Ιανουαρίου) το πρόγραμμα τουριστικής προβολής.

Απαντώντας ο κ. Νίκας υπενθύμισε ότι στις διευθύνσεις υπάρχουν αναπληρωτές διευθυντές επειδή δεν συνεδριάζει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τον ορισμό διευθυντών και ότι αυτή η κατάσταση βολεύει όσους θέλουν τους υπαλλήλους υποχείρια. Είπε επίσης ότι συνεργάζεται με όλους τους υπαλλήλους, αλλά δεν θα ανεχθεί εντεταλμένες συμπεριφορές.

Θ.Λ.