Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 18:50

Ερώτηση Πουλοκέφαλου για τα φυτοφάρμακα

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Πουλοκέφαλου για τα φυτοφάρμακα

Επερώτηση "για τις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων" κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος των "Νέων Δρόμων" Γιώργος Πουλοκέφαλος.

Ο κ. Πουλοκέφαλος αναφέρει μεταξύ άλλων στην επερώτηση: "Η οικονομία της Πελοποννήσου στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, όμως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση και η διαχείριση γενικότερα των φυτοφαρμάκων πραγματοποιείται χωρίς φειδώ, χωρίς έλεγχο, χωρίς περιορισμούς. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ήδη ο όρος αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι μια πραγματικότητα.

Επειδή έχει παρατηρηθεί σε σχέση με την υγεία, αυξανόμενη νοσηρότητα σε χρόνιες παθήσεις αλλά και θνησιμότητα από την αθροιστική μακροχρόνια έκθεση σε επιβλαβή σκευάσματα, ανθρώπων που εργάζονται στην ύπαιθρο σε αγροτικές εργασίες. Επειδή η διαχείριση των φυτοφαρμάκων γίνεται επί της ουσίας χωρίς κανέναν έλεγχο και κυρίως σε αγροτικές περιοχές με εντατικές καλλιέργειες λόγω ελλείμματος κανονιστικής αγροτικής πολιτικής. Επειδή η ενημέρωση και η εκπαίδευση των χρηστών -αγροτών σε ζητήματα ορθολογικής διάθεσης και χρήσης των φυτοφαρμάκων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επειδή όλη αυτή η κακοδιαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα περνάει ατόφια τη διατροφική αλυσίδα. Επειδή η αλόγιστη αυτή χρήση έχει τεράστιες επιπτώσεις και στο περιβάλλον από την πραγματοποιούμενη ρύπανση. Είναι επομένως ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στην κατεύθυνση προστασίας της υγείας του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και του ανυποψίαστου καταναλωτή. Η προστασία αυτή θα επέλθει με λήψη μέτρων κανονιστικού χαρακτήρα αλλά κυρίως με ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου γενικότερα".


NEWSLETTER