Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 14:55

Εξετάζουν νέους περιβαλλοντικούς όρους για πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από την

Το θέμα των πυρηνελαιουργείων σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία απασχόλησε τη συνάντηση που είχε προχθές, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον Στέλιο Σπανό, προϊστάμενο του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Συμφωνήσαμε ότι το προέχον είναι η προστασία της δημόσιας υγείας” δήλωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως είναι “απολύτως βέβαιο ότι θα ζητηθεί νέα ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων) για τα πυρηνελαιουργεία.

Ο κ. Νίκας -αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει η κατά 30% μειωμένη λειτουργία ορισμένων πυρηνελαιουργείων- ξεκαθάρισε ότι “η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη λειτουργίας των εν λόγω μονάδων και στους τρεις νομούς που αυτές λειτουργούν -δηλαδή την Αργολίδα, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία- και εκδίδει τη σχετική άδεια, επιβάλλει τους όρους και θα επιβάλει κι άλλους, με μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο χρονικό διάστημα των προηγούμενων 4 μηνών έγιναν σχετικές έρευνες, συγκεντρώθηκαν στοιχεία, καθώς δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν μέτρα χωρίς προηγούμενη καταγραφή και τεκμηρίωση της κατάστασης”.

Επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα πρακτικά των δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Ελέγχου Ελαιουργείων - Πυρηνελαιουργείων στην Π.Ε. Μεσσηνίας, στις 22 και στις 28 του περασμένου Ιανουαρίου, μετά από αυτοψίες που διενεργήθηκαν.