Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 07:53

Τα πυρηεναλιουργεία στο Περιφερειακο Συμβούλιο: Περιγραφή του προβλήματος χωρίς απόφαση για μέτρα

Τα πυρηεναλιουργεία στο Περιφερειακο Συμβούλιο: Περιγραφή του προβλήματος χωρίς απόφαση για μέτρα

 

Την ώρα που η Καλαμάτα πνιγόταν χθες το βράδυ από την μπόχα των πυρηνελαιουργείων, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου οι παρατάξεις δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η ρύπανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τονίστηκε πολλές φορές ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Μεσσηνία, την Αργολίδα και τη Νότια Λακωνία και συμπλήρωσε πως αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε στην Ιταλία ούτε στην Ισπανία. Πρότεινε να καθοριστούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι και να εφαρμόζονται αυστηρά.

Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος παρουσίασε λεπτομερώς το πρόβλημα και μεταξύ άλλων πρότεινε "να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ειδικό περιβαλλοντικό - αναπτυξιακό πρόγραμμα με χρηματοδότηση όπως έγινε και στην Ιταλία και από την Ε.Ε. ώστε να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση της τεχνολογίας αυτής (ειδικοί κυκλώνες) σε κάθε ξηραντήριο, καθώς και χρηματοδότηση για μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων".

Ο επικεφαλής της "Νέας Πελοποννήσου" Πέτρος Τατούλης είπε ότι αυτός έφερε τον "Δημόκριτο" να κάνει τις μετρήσεις και ότι επί δικής του θητείας επιβλήθηκαν στα πυρηνελαιουργεία τα κυκλωνικά φίλτρα.

Ο εκπρόσωπος των "Νέων Δρόμων" Γιώργος Πουλοκέφαλος πρότεινε να μετεγκατασταθούν τα πυρηνελαιουργεία με πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Θ.Λ.