Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 19:50

Στελέχη της Ε.Ε. στη Μεγαλόπολη για μεταλιγνιτική εποχή

Γράφτηκε από την
Στελέχη της Ε.Ε. στη Μεγαλόπολη για μεταλιγνιτική εποχή

 

Στελέχη της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθούν στη Μεγαλόπολη για συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και φορείς στις 17-19 Φεβρουαρίου για το σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής εποχής στην περιοχή.

Η “Βιώσιμη Πόλη”, Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία, με 47 μέλη δήμους από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Μεγαλόπολης, με σκοπό την προώθηση του σχεδιασμού για τη μεταλιγνιτική εποχή και την εκμετάλλευση κονδυλίων προερχόμενα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή και από άλλες πηγές, για το σκοπό αυτό. Μια κίνηση που, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη “Βιώσιμη Πόλη” αρχίζει ήδη να αποδίδει αποτελέσματα.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει: «Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της πολιτικής για την προώθηση της καθαρής ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ενέργειας προχώρησε στη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας για την Ενεργειακή Μετάβαση και της πλατφόρμας «Just Transition Fund» για τη μετάβαση των ευρωπαϊκών λιγνιτικών περιφερειών (Platform for Coal Regions in Transition). Εχει ως σκοπό την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε όλα τα κράτη-μέλη της που εξαρτώνται από τη χρήση λιγνίτη, συνεισφέροντας στον περιορισμό του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου που επιφέρει η ενεργειακή μετάβαση.

Η “Βιώσιμη Πόλη”, έπειτα από σχετική πρόσκληση, υπέβαλε πρόταση για παροχή τεχνικής βοήθειας, με στόχο την υποστήριξη για το σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής εποχής στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Η πρόταση εγκρίθηκε από τη συγκεκριμένη Ειδική Γραμματεία. Στα πλαίσια της εγκεκριμένης αυτής υποστήριξης, πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στην πόλη της Μεγαλόπολης, από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2020, με επίσκεψη στελεχών της DG Energy στην περιοχή. Τις μέρες αυτές, θα υπάρξει εκτεταμένη διαβούλευση, με τη συμμετοχή των πολιτών, με επίκεντρο το Δήμο Μεγαλόπολης. Θα υπάρξει συζήτηση – ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα γίνει διαβούλευση και με δημότες, ενώ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα ώστε να υπάρξει παρουσία και συμμετοχή και της Περιφέρειας. Επίσης, αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε εργοστάσια της ΔΕΗ και το εργοστάσιο Τηλεθέρμανσης Α.Ε., συζήτηση με στελέχη της Επιχείρησης και εκπροσώπους των συνδικάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γεώργιο Στάσση και το γενικό διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού κ. Σωτήριο Χατζημιχαήλ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα σύνολο συναντήσεων με αρμόδιους φορείς.

Η “Βιώσιμη Πόλη”, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει πραγματοποιήσει έναν αρχικό σχεδιασμό, με στόχο την απορρόφηση των αρνητικών κραδασμών για τους εργαζόμενους και τον τοπικό πληθυσμό και τη διαφοροποίηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε τομείς που προωθούν βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Ο εν λόγω σχεδιασμός είναι βασισμένος σε μία αρχική διαβούλευση με φορείς της περιοχής και θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδιασμού, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Μεγαλόπολης και την καθοδήγηση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συντονιστής της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι το Δίκτυο Πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”».

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Ο πρόεδρος της “Βιώσιμης Πόλης” και γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης τονίζει: «Ηδη το μνημόνιο συνεργασίας “Βιώσιμη Πόλη” Δήμου Μεγαλόπολης αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα και εξασφαλίζεται ο συντονισμός Περιφέρειας, δήμου, ΕΜΠ, Παντείου Πανεπιστημίου, φορέων. Εχουμε κάνει συστηματικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος και τον αναπτυξιακό επαναπροσανατολισμό της περιοχής. Εχουμε δρόμο μπροστά μας. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Η αυτοδιοίκηση αποδεικνύει τον κοινωνικό, αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στα επόμενα χρόνια».

 


NEWSLETTER