Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 14:30

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Αντιπολίτευση κατά Νίκα για τη λειτουργία των υπηρεσιών

Γράφτηκε από τον
Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Αντιπολίτευση κατά Νίκα για τη λειτουργία των υπηρεσιών

Το 71,2% των περιφερειακών υπαλλήλων της Μεσσηνίας είχε πάρει άδεια τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, και προφανώς ο μεγάλος αριθμός απόντων αρχικώς προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα - και στη συνέχεια τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι συνδικαλιστές και αντιπολίτευση κατηγορούν τον κ. Νίκα ότι αναγκάζει τους υπαλλήλους να πάνε για δουλειά θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Απαντώντας χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Νίκας είπε ότι απλώς εφαρμόζει το νόμο και τις εγκυκλίους. Ο περιφερειάρχης είπε ότι ο νόμος και οι εγκύκλιοι επιτρέπουν άδειες, άδειες ειδικού σκοπού, και ταυτόχρονα δίνουν στους υπαλλήλους το δικαίωμα της τηλεργασίας μετά από συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη και το διευθυντή.

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΙΚΑ

Ο κ. Νίκας έδωσε στη δημοσιότητα και το μοναδικό έγγραφο που έχει στείλει στους υπαλλήλους για την εργασία τους.

Αναλυτικά το έγγραφο:

«Αγαπητά στελέχη και υπάλληλοι της Περιφέρειάς μας,

Σ’ αυτές τις δύσκολες εβδομάδες για την πατρίδα αλλά και για την ανθρωπότητα, εβδομάδες “πολέμου” με έναν αόρατο εχθρό, έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε, για να προσφέρουμε, όχι μόνο τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τον τόπο μας, αλλά συγχρόνως ελπίδα, θάρρος και αισιοδοξία.

Σκεπτόμαστε και ευγνωμονούμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων μας, για την αυτοθυσία, την ανθρωπιά και την ανυπέρβλητη προσφορά τους.

Σκεπτόμαστε και ευγνωμονούμε, σ’ αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες, τους ένστολους που μάχονται “σώμα με σώμα” για την περιφρούρηση των συνόρων μας στον Εβρο και στο Αιγαίο.

Ας ακολουθήσομε το παράδειγμά όλων αυτών, το παράδειγμα του θάρρους και της προσφοράς.

Κρατήστε τις υπηρεσίες μας ανοιχτές. Στηρίξτε τους πολίτες, με την εξυπηρέτηση, το ενδιαφέρον, την φιλική σας συμπεριφορά

Τηρήστε με ευλάβεια τους νόμους και τις εγκυκλίους.

Αυτοπροστατευτείτε, ακολουθώντας με σχολαστική ευλάβεια τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.

Σας χρειαζόμαστε όλους υγιείς και μάχιμους.

Καλή δύναμη και κουράγιο. Θα περάσει κι αυτό».

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η αντιπολίτευση δεν έκανε δεκτές τις διευκρινίσεις του κ. Νίκα, και τελικώς το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τις συνθήκες εργασίας των περιφερειακών υπαλλήλων, με τις ψήφους των παρατάξεων του Πέτρου Τατούλη, του Γιώργου Δέδε, του Θανάση Πετράκου και της Δήμητρας Λυμπεροπούλου.

Δικό της ψήφισμα κατέθεσε και ψήφισε η παράταξη του Νίκου Γόντικα.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή συνεδρίαση του 27/3/2020 εξαίρει την υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Πελοποννήσου που εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού.

Είναι αλληλέγγυο στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Π.Ε. Μεσσηνίας και στα αιτήματα του Συλλόγου τους.

Καλεί τον περιφερειάρχη να ανακαλέσει την εντολή του, να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να εφαρμόσει σε όλες τις ΠΕ και την έδρα τις εγκυκλίους για λειτουργία με μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει:

- Να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 30/3/20 όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε όλες τις ΠΕ και η έδρα σε συνεννόηση με τους συλλόγους των εργαζομένων  με σχέδιο αντίστοιχο με το σχέδιο που κατέληξαν στην ΠΕ Μεσσηνίας, Διοίκηση,  Διευθυντές και εργαζόμενοι.

- Να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού στα γραφεία , για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και την εξασφάλιση εφεδρειών εργαζομένων.

- Να διατεθούν μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους της Περιφέρειας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κλπ)

- Να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων εργασίας της Περιφέρειας, η οποία να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.                                       

- Να δοθεί προτεραιότητα στις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την πρόληψη και την προστασία από το νέο κορονοϊό, των υποστηρικτικών μηχανισμών λειτουργίας κοινωνικών υποδομών επιτήρησης, ελέγχου των μέτρων κτλ

- Να γίνει κάλεσμα στους πολίτες να απευθύνονται στις υπηρεσίες μόνο για επείγοντα ζητήματα και κυρίως μέσω τηλεφωνικών ή ηλεκτρονικών μέσων.

- Να ζητηθεί άμεσα πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικού ασφαλείας στις ΠΕ που δεν υπάρχουν.

- Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση ή να διατεθούν μέσα ατομικής προστασίας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύματα και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας.

- Να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για δωρεάν περίθαλψη και προστασία του λαού από την πανδημία».

Θ.Λ.

 

Αδειούχοι στις 23 Μαρτίου

 

 

Υπηρετούντες

Αδεια

Αδεια ειδικού σκοπού

Ποσοστό αδειούχων

Αργολίδα

151

7

33

26,4%

Αρκαδία

174

13

19

18,3%

Κορινθία

176

9

26

19,8%

Λακωνία

82

6

14

24,3%

Μεσσηνία

181

81

48

71,2%

 


NEWSLETTER