Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 17:14

Τα μαζεύει ο Νίκας για Παναρκαδικό

Γράφτηκε από την
Τα μαζεύει ο Νίκας για Παναρκαδικό

Τα μαζεύει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο μετά το "άδειασμα" από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, και πλέον μιλάει για αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκας ζήτησε το Παναρκαδικό να γίνει νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Την Κυριακή όμως ο κ. Κικίλιας, μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στο Παναρκαδικό, δήλωσε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα της Τρίπολης θα συνεχίσει να δέχεται όλα τα άλλα βαριά περιστατικά (τροχαία, ασθενείς με σοβαρές νόσους) της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί το εθνικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο νοσοκομείο αναφοράς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)  είναι το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρίου.

Αν το υπουργείο Υγείας δεχόταν την πρόταση του κ. Νίκα, θα έπρεπε αφενός να αλλάξει το εθνικό σχέδιο και αφετέρου να βρεθεί άλλο νοσοκομείο που να έχει τις υποδομές και το προσωπικό για να δεχτεί τα βαριά περιστατικά που σήμερα φροντίζει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας έχει εκφράσει την επιθυμία να παραχωρηθούν αρμοδιότητες της Υγείας από την κυβέρνηση στις Περιφέρειες. Επίσης έχει ζητήσει να μετέχουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των δήμων. Παραπλήσιες απόψεις έχει και ο αντίπαλος του Πέτρος Τατούλης, επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου”, ο οποίος με κάθε αφορμή προωθεί την περιφερειακή διακυβέρνηση.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Προχθές αργά το βράδυ, μία ημέρα μετά το "άδειασμα" από τον Κικίλια, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναρτήθηκε η εξής δημοσίευση:  

«“Αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την κατάσταση στον τομέα υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα”. Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου προς τα μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Οπως τόνισε, “οι αδυναμίες και οι ελλείψεις που υφίστανται καθιστούν υποχρεωτικό ένα μεγάλο τμήμα κατοίκων της Περιφέρειάς μας, με σοβαρά προβλήματα υγείας, να μεταφέρεται στην Πάτρα ή στην Αθήνα” και πρόσθεσε:

“Ως Περιφέρεια θα διαθέσουμε από το ΕΣΠΑ -και άλλα προγράμματα-, περί τα 20.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τομέα υγείας και θα προχωρήσουμε σύντομα σε ενέργειες οι οποίες θα καταδείξουν ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του συστήματος περίθαλψης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες”.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο “καταβάλλεται, σε καθημερινή βάση, σημαντική δαπάνη για αγορά ειδών που ζητούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ειδών ορισμένα από τα οποία, δυστυχώς, δεν βρίσκονται εύκολα. Με το τέλος αυτής της περιπέτειας θα δοθεί πλήρης απολογισμός από την Περιφέρεια, των δαπανών και των υλικών”.

ΤΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ

Εξ άλλου, ο Π. Νίκας αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια -κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο-, σχετικά με το αίτημα για χαρακτηρισμό του εν λόγω νοσηλευτικού ιδρύματος ως “νοσοκομείου αναφοράς” είπε:

“Ανεξάρτητα από τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων ο οποίος δεν δικαιολογεί σήμερα κέντρο αναφοράς, έπρεπε να είχε υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία με εξοπλισμό και μέσα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων - και υπήρχε φόβος για πολλά”».


NEWSLETTER