Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 20:27

Νίκας με Βασιλόπουλο για ΟΧΕ Ταϋγέτου

Γράφτηκε από την
Νίκας με Βασιλόπουλο για ΟΧΕ Ταϋγέτου

“Η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη των οικισμών του Ταϋγέτου, μέσα από τη διαδικασία και τα εργαλεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή επιλογή για την αντιμετώπιση των περιοχών του Μεσσηνιακού και Λακωνικού Ταϋγέτου ως μίας ενιαίας περιοχής, με σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί”.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με αντικείμενο τη Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Ταϋγέτου, την οποία δρομολογεί η Περιφέρεια.
Η συγκεκριμένη ΟΧΕ, με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, αφορά τις περιοχές των χωριών του Ταϋγέτου στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης. Η κατανομή των χρημάτων θα γίνει αναλογικά. Ενα ποσό περί των 20 εκ. ευρώ θα διατεθεί για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα και τα άλλα 5 εκ. για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.
“Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών και παρεμβάσεων στην περιοχή της ΟΧΕ θα συμβάλει στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση συνεργειών στις επενδύσεις που στηρίζονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία” ανέφερε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας: “Στην περίπτωση των ορεινών οικισμών του Ταϋγέτου πρέπει να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα εγκατάλειψης και ταυτόχρονα οι πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές τους. Από την πλευρά του δήμου θα διατεθούν προς την αρμόδια υπηρεσία όλες οι μελέτες που έχουν συνταχθεί κατά το παρελθόν, ώστε να βοηθηθεί το έργο και να έχουμε αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο”.
Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εστίασε στο σκοπό της πρωτοβουλίας που λαμβάνεται, ώστε να δρομολογηθούν σύντομα παρεμβάσεις που να βοηθήσουν στην οικονομική ανάταξη της συγκεκριμένης περιοχής, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ταϋγέτου (κτήρια, μνημεία, παράδοση, χλωρίδα, πανίδα κ.ά.), ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αναξιοποίητες μελέτες που δεν έτυχαν χρηματοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια.
Οι παρεμβάσεις που -μεταξύ άλλων- θα εξεταστούν θα αφορούν γεφύρια, οδικό δίκτυο, μοναστήρια, ορειβατικά καταφύγια, τον Καιάδα, αλλά και μικρές επιδοτήσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, επίσης, αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και των δήμων κι εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής.


NEWSLETTER