Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 10:54

Πελοπόννησος: Αλλαγή του λογοτύπου της τουριστικής προβολής μετά τις αντιδράσεις - Νίκας: "Δεν θεωρώ άδικες τις διαμαρτυρίες"

Γράφτηκε από την

“Δεν είχα καμία γνώση για το συγκεκριμένο ατυχές περιστατικό. Μόλις έλαβα γνώση έδωσα εντολή να υπάρξει άμεση ανάκληση, όπως και έγινε. Δηλώνω ξεκάθαρα δε, ότι δεν θεωρώ άδικες τις διαμαρτυρίες". Με αυτή τη δήλωση σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το θέμα που ανέκυψε με το λογότυπο της Περιφέρειας.

Ο κ. Νίκας είπε επίσης για το ίδιο θέμα: "Αν και πρόκειται για αρχαιοελληνική γραφή -από το αποκαλούμενο αλφάβητο της Κύμης- το συγκεκριμένο σύμβολο είναι ιδιαίτερα φορτισμένο στον τόπο μας, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα αυτών που το έφεραν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Είμαι γνώστης των αρνητικών συναισθημάτων και εμπειριών που εγείρει στον τόπο μας το εν λόγω σύμβολο. Δεν γνώριζα κάτι και μόλις έλαβα γνώση έδωσα άμεσα εντολή να απομακρυνθεί, όπως και έγινε”.
Υπενθυμίζουμε ότι το γράμμα "Σ" από την λέξη Πελοπόννησος έμοιαζε με το ναζιστικό σύμβολο των Ες - Ες.

Είχε προηγηθεί η έντονη κριτική από τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την περιφερειακή σύμβουλο του συνδυασμού του Αντωνία Μπούζα για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Τατούλης χαρακτηριστικά ανέφερε: 

"Δημοσιοποιούμε το σήμα της «ντροπής» που επέλεξε ο κ. Νίκας ως ταυτότητα-brand της Πελοποννήσου (σ.σ. βλ. αριστερά στην κεντρική φωτο) . Με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο ναζισμό των SS (Ες - Ες), ήθελε να διαφημίσει την Πελοπόννησο ο κ. Περιφερειάρχης…!!!
Μετά την παρέμβαση μας και την κατακραυγή όλων των ειδικών για την τουριστική προβολή, ο κ.Νίκας το απέσυρε άρον άρον σαν… κλέφτης και το αντικατέστησε με προχειρότητα και με απόλυτη άγνοια, με ένα νέο αντιλειτουργικό και πέρα και έξω από τους κανόνες του σύγχρονου marketing.

Ποιος το αποφάσισε; Με τι διαδικασίες επιλέγει; Πόσο στοίχισε;

Ζητάμε άμεσα την απόσυρση και του πρόχειρου, νέου σήματος.

Σε περίπτωση που κρίνει η Περιφερειακή Αρχή ότι πρέπει να αλλάξει το brand τουρισμού της Πελοποννήσου, οφείλει η νέα πρόταση να είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού κατόπιν διαβούλευσης.

Αντί η Περιφερειακή Αρχή να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού και την αγωνία των επαγγελματιών, αντί να ασχοληθεί με την ακύρωση της Aegean προς τους προορισμούς του εξωτερικού από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, από λόγους καθαρά πολιτικής εμπάθειας και εμμονής, προσπάθησε να αντικαταστήσει εν κρυπτώ ένα βραβευμένο διεθνώς brand που προέκυψε μετά από διαγωνισμό, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου ανήκουν στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας.
Ντροπή… "

Από την πλευρά της η κ. Μπούζα ανέφερε: 

"Ενώ ο τόπος μαραζώνει, οι ιθύνοντες της Πελοποννήσου είχαν τη… φαεινή ιδέα να αλλάξουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι και το λογότυπο της Πελοποννήσου, κρυφίως και χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση με όσους έχουν αποκτήσει εμπειρία και έχουν σχετικές γνώσεις.

Κανόνας απαράβατος είναι πως ποτέ, μα ποτέ, στο σύγχρονο μάρκετινγκ δεν αλλάζεις το επιτυχημένο σου λογότυπο και μάλιστα εν μέσω αναταραχής και κρίσης, διότι πιθανόν νιώθεις δυσανεξία επειδή το έχει λανσάρει άλλος και όχι εσύ και προσπαθείς να περάσεις άλλη εικόνα, άλλη οπτική του προορισμού Μυθική Πελοπόννησος.

Θέλοντας η νέα περιφερειακή αρχή να απαλείψει το πρόθεμα Μυθική, επειδή αποτελούσε έργο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, παρέμεινε μόνο στο Πελοπόννησος. Θέλοντας δε, να διαφοροποιηθεί έτι περισσότερο από το υπάρχον λογότυπο, άλλαξε χρωματισμό, γραμματοσειρά και άλλα στοιχεία.

Φευ… δυστυχώς στην πρεμούρα της αλλαγής ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα σήμα, που από την πρώτη ματιά παραπέμπει σε ναζιστικό σήμα και δημιουργεί φρικιαστικούς συνειρμούς περί ομοιότητας με θύμησες που έχουν συγκλονίσει αρνητικά την ανθρωπότητα".