Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 08:27

Απόφαση σήμερα για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Απόφαση σήμερα για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καλείται σήμερα στις 5 το απόγευμα να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, τον οδικό άξονα που φθάνει έως την Πύλο και τη Μεθώνη.

Κάτι που δεν έκαναν οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας και Μεσσήνης: Και αυτό γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν πήρε θέση, αφού η μη θετική γνωμοδότηση της δημοτικής αρχής που έθεσε όρους για να αλλάξει τη θέση της, καταψηφίστηκε πανηγυρικά, ενώ η κοινή πρόταση των μειοψηφιών δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης  η δημοτική αρχή καταψήφισε τη μελέτη, βάζοντας 11 όρους που στην ουσία ακυρώνουν την υλοποίηση του έργου.

Να αναφέρουμε ότι αντίθετα με την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, σύσσωμος ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, ζητούν να υπάρξει θετική γνωμοδότηση της ΜΠΕ και να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο οδικός άξονας, που θα απογειώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δυτικής Μεσσηνίας και θα φέρει όλη αυτή την περιοχή πιο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας, στον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή ή ακύρωση, αναμένεται να έρθει, επιτέλους, στην Τρίπολη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μπορεί ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας να καθορίζει ως πιο σημαντικό θέμα την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο έως την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη, όμως η Μεσσηνία περιμένει από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει και να κάνει ανακοινώσεις για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Να δηλώσει και κυρίως να το επιβεβαιώσει στην πράξη ότι η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της το συγκεκριμένο έργο και θα το τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ακόμα, η Μεσσηνία περιμένει από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει και με τον άλλο σπουδαίο οδικό άξονα, το Καλό Νερό - Τσακώνα, που ήταν το καταληκτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού, που βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης, αλλά μπορεί και πρέπει να προχωρήσει, γιατί ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: “Η παρούσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά την πραγματοποίηση εργασιών βελτίωσης και τη λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου της εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, συνολικού μήκους περίπου 16,4 χλμ. Η αρχή του έργου βρίσκεται σε υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο στην περιοχή της εξόδου από την πόλη της Καλαμάτας (συμβολή των οδών Αθηνών και Ηρώων Πολυτεχνείου - κόμβος Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα) και το τέλος του συνδέεται με την εγκεκριμένη μελέτη του επόμενου οδικού τμήματος Ριζόμυλος - Πύλος (300 μέτρα νότια του οικισμού της Βελίκας και 1,3 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού του Ριζόμυλου).

Η συνολική δαπάνη του έργου υπολογίζεται σε 55 εκ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο οδικό έργο 16.375 μέτρων, χωρίζεται σε 4 υποτμήματα:

1) Υποτμήμα Ι (Καλαμάτα - Ασπρόχωμα): α) Καλαμάτα - Αρις ποταμός: 853 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα, 2 λωρίδες αστικού τύπου με πεζοδρόμια, ταχύτητα 50 χιλιόμετρα. β) Αρις ποταμός - Ασπρόχωμα: 1.693 μέτρα, πλάτος 7,5 μέτρα, 2 λωρίδες, ταχύτητα 70 χιλιόμετρα.

2) Υποτμήμα ΙΙ (Ασπρόχωμα - είσοδος Μεσσήνης): Δεξιός κλάδος αρτηρίας: 2.755 μέτρα, πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα. Αριστερός κλάδος αρτηρίας: 2.885 μέτρα (νέα οδός), πλάτος 8,2 μέτρα, κλάδος μονής κατεύθυνσης (δίιχνος με Λωρίδα Πολλαπλών Χρήσεων), 80 χιλιόμετρα.

3) Υποτμήμα ΙΙΙ (παράκαμψη Μεσσήνης): 4.003 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα.

4) Υποτμήμα ΙV (έξοδος Μεσσήνης - Βελίκα): 6.941 μέτρα, πλάτος 17 μέτρα, διαχωρισμένη κυκλοφορία (2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα), ταχύτητα 80 χιλιόμετρα”.

ΟΙ 5 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στις 2 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών για το έργο "Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με ΣΔΙΤ", με εκτιμώμενη αξία 312,23 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Για το σπουδαίο αυτό έργο της Μεσσηνίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν την κατασκευή και τη συντήρησή του για 30 χρόνια, οι 4 κορυφαίες τεχνικές εταιρείες παραχωρήσεων της χώρας μας και μια 5η σε συνεργασία με μεγάλη ισπανική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προσφορές κατέθεσαν: 1) ΑΒΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία - Εργοληπτική - Τουριστική - Εμπορική - Βιομηχανική - Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων (διακριτικός τίτλος ΑΒΑΞ Α.Ε.). 2) Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. 3) ΙΝΤΡΑΚΟΜ (Intrakat) Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Εργων και Μεταλλικών Κατασκευών. 4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων και Κατασκευών (και διακριτικό τίτλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.). 5) Ενωση Προσώπων ACCIONA Concesiones - Μυτιληναίος.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν και οι 5 εταιρείες.

Γ.Σ.


NEWSLETTER