Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020 09:09

Νίκας με Βαρδακαστάνη για τα άτομα με αναπηρία

Γράφτηκε από την


Θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε προχθές στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Ο κ. Βαρδακαστάνης έθεσε το αίτημα να δημιουργηθεί Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Πελοποννήσου υπό την ευθύνη και την εποπτεία της Περιφέρειας, στο οποίο να ενταχθούν τα ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) καθώς και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, αποσπώμενα από τα νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί πάγια θέση της ΕΣΑμεΑ και του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινωνική και πολιτική και όχι από ιατρική σκοπιά.
Στη συνάντηση συζήτησαν ακόμη για την Πελοπόννησο ως φιλική προς τα άτομα με αναπηρία, ντόπιους και τουρίστες, και τονίστηκε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναζητηθούν πόροι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, το τρέχον και το μελλοντικό.
Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη για δομές στήριξης ατόμων με βαριά αναπηρία και επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η προκήρυξη της Περιφέρειας για 17 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Πελοπόννησο.
Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η στόχευση της υπ’ αυτόν περιφερειακής αρχής είναι να δίνεται δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλα τα κτήρια της Περιφέρειας - στόχος που, όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.