Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 09:09

Σύσκεψη στην Τρίπολη για την υπόθεση των τσιγγάνων

Γράφτηκε από τον
Σύσκεψη στην Τρίπολη για την υπόθεση των τσιγγάνων

ΕΝΩ Ο ΝΙΚΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΥΟ ΑΠΟ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ


Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη για το θέμα των τσιγγάνων, αλλά και για την προοπτική του καταυλισμού στη Μπιρμπίτα, όπως ανήγγειλε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που την Τρίτη το μεσημέρι είχε συνάντηση στην αρκαδική πρωτεύουσα με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
"Οι προσεγγίσεις του δήμου και της Περιφέρειας είναι διαφορετικές, αλλά τα θέματα αυτά θα τεθούν σε σύσκεψη που θα γίνει στην Τρίπολη τις επόμενες εβδομάδες" δήλωσε ειδικότερα ο Π. Νίκας.
Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, ότι η δημοτική αρχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας "θεωρεί πολλά χρήματα για να "πεταχτούν στη θάλασσα" τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε η Μπιρμπίτα".
Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν αποκλείεται, εφ’ όσον οι δύο πλευρές συγκλίνουν, να υπογραφεί τελικά προγραμματική σύμβαση μεταξύ τους για τον εν λόγω καταυλισμό. Οπως εξήγησε, η προηγούμενη σύμβαση δεν υπογράφθηκε, αφού αθετήθηκε η προβλεπόμενη -σύμφωνα με τον Π. Νίκα- εγκατάσταση στην Μπιρμπίτα και τσιγγάνων από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, στην Καλαμάτα:
"Η Μπιρμπίτα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους τσιγγάνους στην περιοχή του παλιού Πολυκλαδικού" δήλωσε ο Π. Νίκας.
ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε, πάντως, ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη, στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα -υπό τον γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Αγγελο Συρίγο-, θα υλοποιηθούν άμεσα.
Ετσι, στο πλαίσιο αυτό -όπως θύμισε ο Π. Νίκας- θα διακοπεί η παροχή νερού υψηλής πίεσης στην Μπιρμπίτα, η οποία πλέον θα υδροδοτείται, συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, από 3 ηλεκτροβάνες στην είσοδο του καταυλισμού. Παράλληλα, διενεργούνται ήδη έλεγχοι από την ΔΕΥΑΚ και για τους τρόπους με τους οποίους υδροδοτούνται τα παραπήγματα των τσιγγάνων στην περιοχή Παλιάμπελα της Αγίας Τριάδας.
Τόνισε ωστόσο ότι θα γίνει αργότερα -"όταν περάσει το κρύο"- η πράξη διοικητικής αποβολής των τσιγγάνων από δημοτικές εκτάσεις που -όπως είπε- έχουν καταπατήσει στην πιο πάνω περιοχή.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι σε συνάντηση που προγραμματίζει να έχει την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, θα ζητήσει να κινηθεί ανάλογη διαδικασία και από τον ΟΑΕΔ, στον οποίον έχει περιέλθει -από τον καταργημένο ΟΕΚ- η έκταση 10 στρεμμάτων στα Παλιάμπελα, όπου έχουν εγκατασταθεί τσιγγάνοι.
ΟΧΙ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να στοχοποιήσει κοινωνικές ομάδες -"έχω επανειλημμένα ανοίξει τις πόρτες του δήμου στους τσιγγάνους, αρκετοί προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι , άλλοι γίνονται δεκτοί για να εκτίσουν μέσω κοινωνικής εργασίας στον δήμο ποινές που τους έχουν επιβληθεί από δικαστήρια" ανέφερε ενδεικτικά, προσθέτοντας ωστόσο:
"Πρέπει όλοι μας όμως, πρώτ’ απ’ όλα, να λειτουργούμε με κριτήριο τη νομιμότητα. Από την άλλη, είναι δίκαιες οι διαμαρτυρίες του κόσμου, δεν επιτρέπεται όμως η εκτροπή σε ακρότητες. Πάνω απ’ όλα πρέπει να εφαρμόζεται η νομιμότητα" παρατήρησε ο Π. Νίκας, ζητώντας να ενταθεί η αστυνόμευση, αλλά και να υπάρξουν προτάσεις για δράσεις που θα ανακουφίσουν τους τσιγγάνους:
"Πρέπει να υποβληθούν προτάσεις για αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αυτό το κομμάτι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Ας τις κάνει αυτός που πρέπει να τις κάνει" κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, "φωτογραφίζοντας" την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οσον αφορά τέλος στα θέματα τήρησης της νομιμότητας, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν, χωρίς τη λήψη μέτρων, "θα έχουμε σειρά μηνύσεων κατά αυτών που έχουν αρμοδιότητες και εξουσία, αλλά δεν ενεργούν".
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER