Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 09:05

Ευθυγράμμιση Νίκα με Δήμο Καλαμάτας για αρχαία Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον

 

"Τις απόψεις του Δήμου Καλαμάτας όσον αφορά το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής θα στηρίξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου".

Η θέση αυτή εμφανίζεται ως απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα  της Περιφέρειας, αν και το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της Καλαμάτας ούτε συζητήθηκε ούτε τέθηκε σε ψηφοφορία. Η θέση αυτή βεβαίως εκφράστθηκε τόσο από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα όσο και από τον επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” Πέτρο Τατούλη, αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ καθώς διακόπηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία απόφαση για συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Σώματος. Οι σύμβουλοι όμως είχαν επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη συζήτησης του θέματος και όχι για την ανάδειξη ή μη των αρχαίων της Καλαμάτας.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ 

Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος με γραπτή δήλωσή του καταγγέλλει ότι «στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Νικας μας είπε "δημοκρατικότατα" ότι και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο αυτός αν δεν συμφωνεί θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση. Ο δε Τατούλης ενώ είχε ψηφίσει την πρότασή μας να ενταχθεί το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής προ ημερησίας διάταξης, όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης διευκόλυνε το Νίκα να μην συζητηθεί και να μην παρθεί απόφαση. Με αριστοτεχνικό και πραξικοπηματικό τρόπο έληξαν σε συνεργασία τη συνεδρίαση πριν το 4ωρο και ενώ ο πρόεδρος είχε προτείνει μια ώρα παράταση της συνεδρίασης».

Χθες ο κ. Πετράκος σχολιάζοντας τη νέα πρόσκληση για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δήλωσε: «Το πραξικόπημα είχε συνέχεια σήμερα. Πριν λίγο ήρθε η νέα πρόσκληση για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρόσκληση δεν υπάρχει το θέμα "των Αρχαίων της Υπαπαντής" παρότι διακόπηκε η συνεδρίαση ενώ είχε ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος».

 

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Νίκου Γόντικα αναφέρει στη δική της εισήγηση για τα αρχαία της Καλαμάτας:

«Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ο τρόπος που θα έρθουν ή όχι στην επιφάνεια αποτελεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σημείο τριβής μεταξύ οικονομικών συμφερόντων (κατασκευαστικών εταιρειών, τουριστικών επιχειρήσεων κ.ά.) και της τοπικής διοίκησης σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αρχαία που βρίσκονται στη περιοχή του Ελληνικού στην Αττική και πιο πρόσφατα τα αρχαία στο μετρό στη Θεσσαλονίκη στη Βενιζέλου, που ουσιαστικά καταχωνιάστηκαν ή θα μεταφερθούν από εκεί για να προχωρήσει γρήγορα ένα έργο που έχει γίνει ανέκδοτο λόγω της καθυστέρησής του.

Κάτι ανάλογο σε μικρογραφία συμβαίνει και στην Καλαμάτα. Στην περιοχή υπάρχουν αποδεδειγμένα αρχαία ευρήματα σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τις μαρτυρίες παλιότερων γενεών πριν σκεπαστούν και γίνει πλατεία-πάρκινγκ. Ομως το έργο προβλέπει μόνο αναμόρφωση της πλατείας όπως ορίζει ουσιαστικά η Περιφέρεια, ο δήμος και το εργολαβικό κέρδος. Τα δημόσια έργα γίνονται άναρχα χωρίς προτεραιότητες, χωρίς σχεδιασμό με μόνο σκοπό το κέρδος των εργολάβων και τη καλυτέρευση της βιτρίνας του τουρισμού που είναι το επίκεντρο σχεδόν όλων των συζητήσεων.

Ολα αυτά σε μια πόλη που 4 χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016 δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και είναι απροστάτευτη από φωτιές, αφού ο Ταΰγετος αλλά και ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακκας δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές πυροπροστασίας.

Οι δηλώσεις πως τα αρχαία πρέπει να θαφτούν και να τα βγάλουν οι επόμενες γενιές είναι προκλητικές. Είναι υποκριτικές επίσης οι φωνές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην δημάρχων ή δημοτικών συμβούλων που τώρα θυμήθηκαν τα αρχαία ευρήματα αλλά όσο είχαν την εξουσία σφύριζαν αδιάφορα. Προσπαθούν να βρουν στοιχεία να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ με ανούσιες αντιπαραθέσεις και μεγάλα λόγια για τα αρχαία, δεν μπορούν όμως να κρύψουν την ταύτισή τους στο πώς αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, ως αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, ως “βιτρίνα” για το τουρισμό που προσδίδει προστιθέμενη αξία και όχι ως πηγή γνώσης για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και μελέτης των συνθηκών που ανέδειξαν τους πολιτισμούς, τις ηθικές όσο και τις αισθητικές τους αξίες.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ από τα παλαιότερα χρόνια έχουν θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα και έξω από το Δ.Σ. και για αυτό άλλωστε ως “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψηφίσαμε την ανάπλαση της πλατείας. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αντιπαραθέσεις για το “φαίνεσθαι” και σε διαγκωνισμούς διαφόρων που βρήκαν πεδίο για να λαϊκίσουν. Σταθερά ζητάμε την ανάδειξη των αρχαιοτήτων με βάση τις κατευθύνσεις των επιστημόνων (όπως αναδείχτηκαν και μέσα από το σύλλογο έκτακτων αρχαιολόγων) και ζητάμε να σχεδιαστεί το έργο με βάση και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης».

Θ.Λ.