Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 18:09

Ενημέρωση Νίκα για αρχαιολογική έρευνα στην Ανω Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση Νίκα για αρχαιολογική έρευνα στην Ανω Μεσσηνία

Συνάντηση εργασίας με την επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Wolfs on College της Οξφόρδης, Ελένη Ζυμή, είχε προχθές στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η κ. Ζυμή είναι επικεφαλής σε αρχαιολογική έρευνα στην Ανω Μεσσηνία η οποία διενεργείται ήδη, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2020-2024), από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, σε επιφάνεια περίπου 30.000 στρεμμάτων.
Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την εν λόγω έρευνα και δεσμεύθηκε ότι η Περιφέρεια θα παράσχει την αμέριστη συνδρομή της για την ολοκλήρωσή της.

Η ΕΡΕΥΝΑ
Το εν λόγω πενταετές πρόγραμμα στην Ανω Μεσσηνία, που έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, αφορά αρχαιολογική έρευνα (επιφανειακή, γεωφυσική, γεωμορφολογική, δοκιμαστικές τομές μικρής κλίμακας, πυρηνοληψίες) και ήδη έχει αρχίσει να διενεργείται στην Ανω Μεσσηνία -σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας-, υπό τη διεύθυνση της δρ. Ελένης Ζυμή, επίκουρης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και της δρ. Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, προϊσταμένης της ΕΦΑ Μεσσηνίας.
Το πρόγραμμα για τον φετινό χρόνο περιλαμβάνει συνολικά τις πιο κάτω εργασίες:
– Eκτεταμένη επιφανειακή επισκόπηση σε ολόκληρη την προς έρευνα περιοχή
– Eργασίες καθαρισμού
– Αποτύπωση αρχαίων καταλοίπων και γεωμορφολογική χαρτογράφηση της περιοχής με τη χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ)
– Aεροφωτογράφιση με τηλεσκοπικές μεθόδους
– Δημιουργία βάσης των αρχαιολογικών δεδομένων και των γεωδεδομένων.


NEWSLETTER