Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 07:47

Καταγγελίες Γόντικα για την τακτική Τατούλη: «Μοιράζει εκατομμύρια σε εταιρείες υμετέρων»

Γράφτηκε από την
Καταγγελίες Γόντικα για την τακτική Τατούλη: «Μοιράζει εκατομμύρια σε εταιρείες υμετέρων»

Κριτική σε αρκετά σημεία του δέχθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής για το 2012, από την αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου: Ηπια από τη μείζονα μειοψηφία, το συνδυασμό του Δημήτρη Δράκου (ο ίδιος πολιτικά σέρνεται πίσω από τον Τατούλη), έντονη και καυστική και σε ζητήματα αρχών από τις ελάσσονες, που πρόσκεινται στις δυνάμεις της Αριστεράς. Κατώτερο του αναμενόμενου, κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε τον απολογισμό ο Παναγιώτης Βαλασόπουλος, ειδικός εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας - ενώ ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας κατηγόρησε την ηγεσία της Περιφέρειας ότι έχει μετατρέψει την Περιφέρεια «σε μεσάζοντα για να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους και εταιρείες υμετέρων». Ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος επέκρινε δριμύτατα την περιφερειακή αρχή για αλαζονικό, αντιδημοκρατικό και πελατειακό τρόπο λειτουργίας, για αδιαφάνεια στην ενημέρωση και για απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Ο ειδικός εισηγητής της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Βαλασόπουλος επεσήμανε ότι «ο σημερινός απολογισμός, δυστυχώς, είναι κατώτερος του αναμενόμενου, κατώτερος των περιστάσεων». Δήλωσε τη συμφωνία της παράταξης στο ότι «το ΕΣΠΑ είναι το δυνατό μας χρηματοδοτικό όπλο» και κάλεσε την ηγεσία της Περιφέρειας να το τρέξει πιο γρήγορα, «μεγιστοποιώντας την απορρόφηση των πόρων, εντάσσοντας έργα με φαντασία, πραγματικά καινοτόμα, που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία». Και ξεκαθάρισε πως «σ’ αυτές τις δράσεις θα είμαστε δίπλα σας, όπως το πράξαμε με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τα ΣΔΙΤ».

Σημείωσε, όμως, ότι ως μείζων μειοψηφία αντιδρούν και μέμφονται την περιφερειακή αρχή «για την καθυστέρηση των έργων υποδομής που ακόμα τρέχουν από τα παλιά προγράμματα, όπως π.χ. στην Π,Ε. Αρκαδίας». Και πρόσθεσε πως «θα είμαστε έντονα κριτικοί, όταν δίνονται 650.000 ευρώ για γεφύρια χωρίς πρόβλεψη σύνδεσής τους με το οδικό δίκτυο - όπως στο πολύπαθο έργο της Καμαρίτσας».

Ανέφερε πως συμφωνούν στο ότι «ο τουρισμός είναι σημαντικό κομμάτι της περιφερειακής μας οικονομίας και οι δράσεις πρέπει να τρέξουν γρήγορα», ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του με την εισήγηση «όταν αναφέρει "…μέσα στο 2012 έχουν ολοκληρωθεί οι υποστηρικτικές ενέργειες" - αφού τα στοιχεία της υπηρεσίας αναφέρουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν δοθεί παρατάσεις ολοκλήρωσης, ενώ μόλις στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δόθηκε η... 3η παράταση για τη μελέτη μάρκετινγκ!».

Ο κ. Βαλασόπουλος παρατήρησε ότι «η ίδρυση δημοπρατηρίου πρέπει να γίνει σύντομα, το είχαμε πρωτοσυζητήσει το Νοέμβριο του 2011, το ίδιο και με το "Καλάθι των πελοποννησιακών προϊόντων"». Δήλωσε δε ότι συμφωνούν «με τη δημιουργία των ΕΟΖ υπό όρους και προϋποθέσεις, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

Παρατήρησε όμως πως δε συμφωνούν με αντιπεριφερειάρχη που είπε ότι η έγκριση ΜΠΕ ή τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν από μόνα τους ανάπτυξη, «και κακώς επικαλείται τα 170 εκ. ευρώ που ήταν το συνολικό ποσό των αντίστοιχων εγκρίσεων» - τονίζοντας ότι «ανάπτυξη είναι το Ινστιτούτο Ερευνας όμως, και πρέπει να γίνει άμεσα».

Χαρακτήρισε αρνητικό τον απολογισμό στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς περιλαμβάνει μόνο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και στον πολιτισμό, όπου η περιφερειακή αρχή μίλησε για ένταξη έργων ΕΣΠΑ 9.249.000 ευρώ αλλά «μόνο τα 710.000 ευρώ δόθηκαν στην Π.Ε Αρκαδίας, άρα δεν υπάρχει ισόρροπη κατανομή». Ζήτησε επίσης να τρέξει το πρόγραμμα για την ανάδειξη των αρχαίων λιμένων και της Μεσογείου, που είχε συζητηθεί τον Μάιο του 2011.

Απαντώντας στις κατηγορίες από τις παρατάξεις της Αριστεράς για ταύτιση με την πλειοψηφία, ο κ. Βαλασόπουλος είπε ότι «εμείς συνειδητά επιλέξαμε την οδό της κριτικής προσέγγισης των προβλημάτων και όχι τη στείρα, μηδενιστική, λαϊκίστικη πολιτική του παρελθόντος - αυτήν ακριβώς την πολιτική που μας οδήγησε στη σημερινή κρίσιμη καμπή, που δημιούργησε το σπάταλο γραφειοκρατικό κράτος του παρελθόντος».

 

Ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος αναφέρθηκε αρχικά στo διεθνές και πανελλαδικό πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πειραματόζωο σε μνημονιακές πολιτικές. Μίλησε ακόμη για συνεχή αντιδημοκρατικό κατήφορο της τρικομματικής κυβέρνησης, για φοροκλοπή και φοοροδιαφυγή. 

Χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη" μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση. Επέκρινε έπειτα δριμύτατα την περιφερειακή αρχή, τον συνεργαζόμενο σύμβουλο από τους Οικολόγους, τα στελέχη και τις υπηρεσίες της. Εκανε λόγο για αλαζονικό, αντιδημοκρατικό, πελατειακό τρόπο λειτουργίας και ανέφερε πως «τα συνήθη που ακούγονται είναι "εγώ" - "Βούδας" - "κολλητοί". Παρατήρησε ακόμη πως υπάρχει αδιαφάνεια στην ενημέρωση: «Περιμένω ένα μήνα πληροφορίες για τα στοιχεία που έχουν δοθεί στους διαγωνιζόμενους στο διεθνή διαγωνισμό για τα σκουπίδια», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Εκανε λόγο για απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των μελών του, για θέματα που μπαίνουν εκτάκτως - προ ημερήσιας διάταξης, για εισηγήσεις θεμάτων οι οποίες ή δεν υπάρχουν ή δίνονται μόλις στην αρχή της συνεδρίασης. Επιπλέον επέκρινε τη στοχοποίηση των αριστερών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, με ύβρεις, διαστρεβλώσεις και προσβολές. Αναφέρθηκε στις απουσίες συμβούλων που παραμένουν στο Περιφερειακό ενώ δεν πατάνε εδώ και πολύ καιρό, και ως χαρακτηριστική περίπτωση κατέγραψε αυτή του βουλευτή - πρώην νομάρχη Νίκου Ταγαρά. Εθεσε δε και το θέμα του χρόνου ομιλίας του περιφερειάρχη, ο οποίος είναι... απεριόριστος μέχρι τώρα, καταστρατηγώντας το άρθρο 167 του νόμου 3852.

Στη συνέχεια, επέκρινε τον περιφερειάρχη για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, «που μία τα μαζεύει και την άλλη τα γυρίζει» κι εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιλεγείσα λύση του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών, επισημαίνοντας πως «ο δρόμος σας εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και μας οδηγείτε στην καύση».

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρατήρησε ότι προωθούνται «ανεξέλεγκτα χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συντονισμό με τις κοινωνίες και τους φορείς διαχείρισης του δικτύου (ΔΕΗ)». Επισημαίνοντας φαινόμενα αλαζονείας από την πλευρά του περιφερειάρχη, αναφέρθηκε καταρχάς στα επεισόδια για τη μονάδα βιοαερίου στη Μαντινεία που ο κ. Τατούλης τα χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα στο λιγνιτωρυχείο της Κορώνης, «που δεν ήλθε ως θέμα στο Περιφερειακό και είμαστε εκτεθειμένοι στην κοινωνία και απέναντι στους θεσμούς», και τέλος στους τσιγγάνους, «που κληθήκατε σχεδόν απ’ όλους να τα μαζέψετε».

Για τα έργα του ΕΣΠΑ είπε ότι είμαστε προτελευταίοι στην απορρόφηση, παρατήρησε πως χρειάζεται επανακαθορισμός προτεραιοτήτων και όχι 3 αεροδρόμια στην Περιφέρεια, και ζήτησε στις μελέτες μέσω Αναπτυξιακών που γίνονται με αδιαφάνεια, να υπάρχει ενημέρωση για την προκήρυξή τους.

 

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι «η καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες πολιτική των συγκυβερνήσεων, βρήκε καλό υποστηρικτή στην περιφέρεια Πελοποννήσου». 

Επέκρινε τον περιφερειάρχη και την πλειοψηφία πως κεντρικές τους επιλογές είναι, μεταξύ άλλων: «Οι αδειοδοτήσεις και η διαμόρφωση των υποδομών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου ιδιαίτερα στους τομείς των ΑΠΕ, του τουρισμού των πέντε αστέρων για υψηλά βαλάντια, των δικτύων μεταφοράς και την διαμόρφωση των υποδομών από το κράτος για επενδύσεις από τους καπιταλιστικούς ομίλους. Βάλατε πλάτη να καταργηθούν τα νοσοκομεία των Μολάων, της Κυπαρισσίας και το ψυχιατρείο της Τρίπολης με την συνένωση στην αρχή και την υποβάθμιση, όπως και των Κέντρων Υγείας».

Η κριτική συνεχίστηκε για τη μη αντίδραση και την καταδίκη της κατάργησης δεκάδων άλλων κρατικών υπηρεσιών ή υποκαταστημάτων πρώην ΔΕΚΟ και για την αποδοχή των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Γόντικας επέκρινε ακόμη την περιφερειακή αρχή, γιατί αναθέτει «σε ιδιώτες, σε εταιρείες και συμβούλους ακόμα και την οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, μελέτες που για χρόνια έκαναν κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, τη νομική στήριξη της Περιφέρειας».

Κατήγγειλε μάλιστα τον περιφερειάρχη ότι «έχει μετατρέψει την Περιφέρεια «σε μεσάζοντα για να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους και εταιρείες υμετέρων, όπως με το 1,2 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή ή το 1,8 που έγινε 140.000 ή τα 120.000 για τα ΤΟΠΕΚΟ».

Κατηγόρησε ακόμη την περιφερειακή αρχή λέγοντας πως «εγκαινιάσατε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ, με διαδικασίες εξπρές για την ολοκληρωτική εκχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι πρόκληση ότι αναθέτετε στον καπιταλιστικό όμιλο τη μέθοδο διαχείρισης -και σας το λέμε, θα είναι η καύση-, τις χωροθετήσεις, τις μελέτες, την τιμολογιακή πολιτική». Και πρόσθεσε: «Παίρνετε μέτρα, όπως αυτό της παύσης λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, για να οξυνθεί το πρόβλημα και να έχουμε τη γνωστή απαράδεκτη κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλη την Πελοπόννησο σε πόλεις και χωριά, τη δημιουργία άλλων ανεξέλεγκτων σε πολλές περιοχές, την εκτόξευση στα ύψη των αμοιβών των εργολάβων από 40και 45 ευρώ τον τόνο στα 80 και 100 ευρώ. Είσαστε συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται».

Για να αλλάξει αυτή η πολιτικής παρατήρησε ότι «το ζήτημα είναι να αλλάξει χέρια η εξουσία. Να περάσει από την αστική τάξη που από καιρό έχει γίνει αντιδραστική, επικίνδυνη και ανήθικη (μίζες, σκάνδαλα και Σία) στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της. Για να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των ολοένα και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των καπιταλιστών».


NEWSLETTER