Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020 15:38

Επερώτηση Μπούζα για τα rapid tests

Γράφτηκε από την
Επερώτηση Μπούζα για τα rapid tests

Επερώτηση για τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε εργάτες γης υπέβαλε η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Στη συνεδρίαση της 4-11-2020 με ανησυχία λόγω της απραξίας της Περιφέρειας, προσωπικά είχα ρωτήσει τον κ. περιφερειάρχη για την αμεσότητα των ενεργειών του σχετικά με ελέγχους για Covid-19 στους αλλοδαπούς εργάτες γης.
Αναφέρθηκα στην ερώτησή μου σε ανακοινώσεις της Περιφέρειας για την προμήθεια rapid test και στην καταγγελία που είχα η ίδια πιστοποιήσει για αθρόες αφίξεις αλλοδαπών εργατών στην περιοχή της Τριφυλίας, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελαιοκάρπου και έχει ξεκινήσει νωρίς η συλλογή του λόγω της ποικιλίας μαυρολιάς.
Περιοχές όπως οι Γαργαλιάνοι, τα Φιλιατρά, η Χώρα, αλλά και πολλά χωριά της Τριφυλίας ανέφερα τότε πως έχουν κατακλυσθεί από αλλοδαπούς εργάτες, Βαλκάνιους αλλά και από τρίτες χώρες, χωρίς καταγραφή και χωρίς έλεγχο Covid-19.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα 13-11-2020, οι αργές διαδικασίες προμήθειας των test οδήγησε σε μη ανίχνευση των νοσούντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους εργάτες και τη διάχυσή τους στη συνέχεια στην υπόλοιπη κοινωνία, που πλέον νιώθει απροστάτευτη και ανήσυχη.
Το αρνητικό σενάριο όμως εξελίσσεται κ. περιφερειάρχα, όπου οι εργάτες γης, αφού σχεδόν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες συλλογής του ελαιοκάρπου στην Τριφυλία, έχουν πλέον ξεχυθεί στην υπόλοιπη Μεσσηνία που έχει πιο όψιμη περίοδο συλλογής.
Σήμερα π.χ. στην πόλη της Μεσσήνης κινούνται στους δρόμους της πόλεως πολλοί εργάτες τρίτων χωρών, αναζητώντας εργασία.
Παρακαλώ όπως ενημερώσετε επίσημα το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε τι ενέργειες έχετε προβεί, προκειμένου αυτή η υγειονομική βόμβα να μην πλήξει ολάκερη τη Μεσσηνία. Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα η προτροπή μου για συνεργασία με τις δημοτικές αρχές για το θέμα αυτό ξεκίνησε από την Τριφυλία, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Ο υπεύθυνος υγείας της Περιφέρειας και ο περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας (άσχετα αν δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο ρόλος του και τα καθήκοντά του), να μας ενημερώσουν για τον αριθμό των ελεγχθέντων αλλοδαπών, για τον αριθμό των αφικνουμένων στους λοιπούς ελαιοπαραγωγικούς δήμους, για το ποσοστό των νοσούντων και πώς αυτοί αντιμετωπίζονται. Επειδή κάθε ολιγωρία στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, επιβάλλονται οι άμεσες ενέργειες”.


NEWSLETTER