Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 12:17

Συνέχιση των ελέγχων στα πυρηνελαιουργεία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Συνέχιση των ελέγχων στα πυρηνελαιουργεία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Συνέχιση των ελέγχων στα πυρηνελαιουργεία αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ για τη μακροπρόθεσμη μείωση της όχλησης προτείνονται φίλτρα και μετεγκατάσταση των μονάδων, στο πλαίσιο ενός νέου χωροταξικού.

Την πρόταση καταψήφισε η παράταξη του Πέτρου Τατούλη, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε δική της πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας όσο και οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς υποστήριξαν ότι τα μέτρα αποδίδουν. Αντιθέτως, ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι σε περιοχές της Μεσσήνης έχουν αποθηκευτεί πολλοί τόνοι πυρήνα από επιχειρηματία του Γυθείου.
Αναλυτικά η αρχική πρόταση των παρατάξεων «Νέοι Δρόμοι» του Γιώργου Δέδε, «Αγωνιστική Συνεργασία» του Θανάση Πετράκου και «Πράσινη Πελοπόννησος» της Δήμητρας Λυμπεροπούλου:
«α) Διεκδίκηση από τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξουν παραμετροποιημένοι κανόνες λειτουργίας τους και ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των εκπομπών και των τιμών ρύπων.
β) Συστηματικοί και συνεχείς έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
γ) Νέα χωροθέτηση για τη μετεγκατάσταση όσων πυρηνελαιουργείων χρειάζεται.
δ) Μείωση του όγκου του διφασικού ελαιοπυρήνα.
ε) Και το πιο ουσιαστικό το οποίο λύνει οριστικά το πρόβλημα είναι η διεκδίκηση ειδικού προγράμματος με μεγάλο ποσοστό δωρεάν επιδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τοποθέτηση της τεχνολογίας (ειδικών κυκλώνων), όπως έχει γίνει στην Ιταλία στην περιοχή της Τοσκάνης, ώστε να μηδενιστεί η εκπομπή των επικίνδυνων ρύπων».
Η πρόταση συμπληρώθηκε από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που είπε ότι η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει βάση χωροταξικού σχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας επεσήμανε πως πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα και ότι το έχουν λύσει η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία.
Θ.Λ.


NEWSLETTER