Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 10:50

Σε σκηνή... ροκ όπερας ξανά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Σε σκηνή... ροκ όπερας ξανά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Σε σκηνή... ροκ όπερας μετατράπηκαν προχθές οι δύο τηλεσυνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, καθώς ο πρόεδρος του Σώματος Μανώλης Σκαντζός δεν κατάφερε για ακόμα μια φορά να επιβάλει την τάξη.


Στην πρώτη προχθεσινή ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό διάρκειας 3,5 ωρών, ο καβγάς θύμισε... καφενείο, ενώ η δεύτερη συνεδρίαση διάρκειας 3 ωρών, διακόπηκε οριστικά από τον κ. Σκαντζό, επειδή η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο εξαιτίας της σύγκρουσής του με συμβούλους της παράταξης του Πέτρου Τατούλη. Ειδικά οι σύμβουλοι Ντίνα Νικολάκου και Βαγγέλης Γιαννακούρας ούρλιαζαν στις κάμερες και ο κ. Σκαντζός προσπαθούσε να τους επιβληθεί φωνάζοντας δυνατότερα.
Για την απαξίωση του θεσμού φέρει προσωπική ευθύνη και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που ενώ βλέπει ότι ο κ. Σκαντζός δεν μπορεί να διευθύνει τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζει να τον κρατά στην υπεύθυνη αυτή θέση. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν ο κ. Νίκας έχει διατελέσει με επιτυχία πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και ότι όλοι οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχαν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και κυρίως με ψυχραιμία συμβούλους, στους οποίους δεν μπορεί να επιβληθεί ο κ. Σκαντζός. Σε κάθε περίπτωση τα όσα διαδραματίζονται στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα πρέπει να προβληματίσουν όλες τις παρατάξεις και κυρίως όσες επιχειρούν με πολιτικά επιχειρήματα να καλύψουν το θόρυβο της σύγκρουσης των παρατάξεων Νίκα και Τατούλη.
Ετσι και αλλιώς οι χθεσινές ντροπιαστικές εικόνες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, αλλά έναν ακόμα κρίκο μιας αλυσίδας επεισοδίων, τα οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει ο πρόεδρος του Σώματος Μανώλης Σκαντζός. Τα ρεπορτάζ της "Ε" έχουν καταγράψει σειρά επεισοδίων μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Τατούλη, τα οποία εξελίχθηκαν με την ανοχή του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Σκαντζός ανέχεται επίσης συνεχείς διακοπές όλων των ομιλητών, ενώ δεν τηρεί ούτε το χρόνο της ομιλίας, με συνέπεια οι πολλές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να θυμίζουν μαραθώνιες φοιτητικές συνελεύσεις.

ΟΙ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ
Αφορμή για τον πρώτο μεγάλο προχθεσινό καβγά στο τέλος της ειδικής συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό, αποτέλεσε η ψηφοφορία που έγινε με συνεχείς διακοπές. Τελικώς την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ψήφισαν 21 σύμβουλοι και την καταψήφισαν 28. Αμέσως μετά ο καβγάς συνεχίστηκε για την ερμηνεία της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο η εισήγηση εγκρίθηκε γιατί όπως ορίζει ο νόμος, υπερψηφίστηκε η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο ο νόμος ορίζει πως στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό έγκυρες είναι μόνο οι ψήφοι για συγκεκριμένη πρόταση. Αντίθετη ερμηνεία έδωσε η σύμβουλος της «Νέας Πελοποννήσου» Ντίνα Νικολάκου που υποστήριζε ότι η εισήγηση καταψηφίστηκε. Τελικώς η συζήτηση έκλεισε με παρέμβαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος είπε ότι για την έγκριση της εισήγησης τελικώς θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο δεύτερος μεγάλος καβγάς ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης που έγινε μετά τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό. Αφορμή για τον νέο καβγά αποτέλεσε η ερμηνεία της ψηφοφορίας για τη σύσταση ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α.Ο.Τ.Α). Την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζου ψήφισαν 19 σύμβουλοι, καταψήφισαν 15, λευκό ψήφισαν 3, απείχαν 4 και 5 σύμβουλοι ψήφισαν την κοινή πρόταση Γόντικα, Πετράκου και Κάτσαρη. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η πρόταση καταψηφίστηκε επειδή απαιτούνταν 20 ψήφοι για να εγκριθεί. Οταν ο περιφερειάρχης ερμήνευσε το νόμο λέγοντας ότι πρέπει να γίνει νέα ψηφοφορία μεταξύ των δύο προτάσεων και να εγκριθεί η επικρατούσα, ακολούθησαν... απερίγραπτες σκηνές. Τελικώς μετά από μία μικρή διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η κατάσταση χειροτέρευσε και ο πρόεδρος του Σώματος διέκοψε οριστικά τη συνεδρίαση.
Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο και ποιος θα το βρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι σύμβουλοι πρέπει να προστατεύουν το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου και να εκφράζουν κόσμια τις ενστάσεις τους, τις επιφυλάξεις τους και τις αντιρρήσεις τους. Ο "θόρυβος" και οι εντάσεις δεν ωφελούν καμία παράταξη και τελικά απαξιώνουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Οσοι αντέχουν τις φωνές μπορούν να δουν τον πρώτο καβγά στη διεύθυνση (από 3, 42΄,10΄)

 

Ο δεύτερος καβγάς (από το 2,53' 29'')

 


NEWSLETTER