Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 08:31

Μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες ζήτησε ο Νίκας από Βορίδη

Γράφτηκε από την
Μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες ζήτησε ο Νίκας από Βορίδη

Στην τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη συμμετείχε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

«Ο περιφερειάρχης, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Εσωτερικών επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, δήλωσε ικανοποιημένος για το έργο που παρήγε ο Μ. Βορίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ανάλογη πορεία θα έχει και κατά την θητεία του στο Εσωτερικών. Επίσης, ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες για το έργο που παρήγε ως υφυπουργός Εσωτερικών προς τον Θεόδωρο Λιβάνιο - ο οποίος είναι πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στην παρέμβασή του, κατά την τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας -και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Ενωσης- τόνισε ότι “ακόμα πιο σημαντικό κι από το οικονομικό ζήτημα είναι η τακτοποίηση των θεσμικών ζητημάτων”, επισημαίνοντας ειδικότερα ότι θα “πρέπει σύντομα να υπάρξει νέος νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με δεδομένο ότι έχει ήδη εξαγγελθεί η κατάργηση της απλής αναλογικής και ανάδειξη με 40% από την πρώτη Κυριακή”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει άμεσα “να ψηφιστεί η τροποποίηση του νόμου παραγωγής έργων, του ν. 4412/2016 ‘Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών’, ο οποίος έχει υποστεί εκατοντάδες τροποποιήσεις μέχρι σήμερα” - για να σημειώσει χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας ότι ο εν λόγω νόμος “ακόμα κι όταν διατίθενται οι πιστώσεις καθιστά τουλάχιστον προβληματική την σύντομη παραγωγή έργου”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταφορά στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων, αλλά και στελεχιακού δυναμικού, που τώρα ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση -εκτός από εκείνες που έχουν περιεχόμενο κρατικής εξουσίας και τη μεταφορά τους δεν την επιτρέπει το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι επιβάλλεται η τροποποίησή του -“ως ισχύει σήμερα, μόνο κατ’ επίφαση αφορά τις Περιφέρειες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση τόσο στο θέμα των διατιθέμενων πιστώσεων, όσο και στο θέμα της κατανομής τους.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι αποτελεί κρίσιμο ζήτημα η εφαρμογή από όλους του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων “Ιριδα” και του διπλογραφικού συστήματος, τα οποία ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οπως είπε ο Π. Νίκας, με την εφαρμογή του πρώτου επιτυγχάνεται οικονομία και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ προσδιορίζεται επακριβώς ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών, ενώ με το δεύτερο επέρχεται απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές.

Τέλος, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα που έχουν επανειλημμένα τονιστεί, προκειμένου -όπως είπε- “να είναι διακριτοί οι ρόλοι τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της Πολιτείας”».


NEWSLETTER