Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 07:47

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρωτοβουλία για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και δασικούς χάρτες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρωτοβουλία για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και δασικούς χάρτες (βίντεο)

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ελιά Καλαμάτας, αλλά και τη διόρθωση των δασικών χαρτών, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αρχικά ανακοίνωσε τη διοργάνωση τηλεδιάσκεψης για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, και στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση της "Ε", παραδέχτηκε τα λάθη των δασικών χαρτών και εξήγγειλε πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για τη διόρθωσή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας κινδυνεύει εξαιτίας της απόφασης Αποστόλου που ταύτισε το προστατευόμενο τοπικό προϊόν με την ποικιλία Καλαμών. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στη Μεσσηνία τουλάχιστον 140.000 καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά, ενώ εκκρεμεί η εξέταση 14.500 ενστάσεων. 

Ο κ. Αναστασόπουλος μιλώντας για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας είπε μεταξύ άλλων:

"Είναι γεγονός ότι είναι στα αζήτητα όχι μόνο οι επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας της Μεσσηνίας, αλλά και οι ελιές ποικιλίας «Καλαμών» της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών. Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες μιας σκόπιμης και παράνομης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΑΑΤ, και συγκεκριμένα  της Απόφασης του κ. Αποστόλου του 2018. Αυτή η απόφαση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εμπορικής καπήλευσης και υποβάθμισης του δικού μας, του μοναδικού νομίμως κατοχυρωμένου από την Ε.Ε. και παγκοσμίου φήμης προϊόντος «Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας», το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία. 

Αυτή η απόφαση επέτρεψε και έδωσε τη δυνατότητα να γεμίσουν οι παγκόσμιες αγορές με ελιές «Κalamata olives» προερχόμενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα «Καλαμάτα» και εκτοπίζοντας τελικά τις δικές μας ελιές από την αγορά. Η παρανομία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά, με την κατάργηση της Απόφασης του κ. Αποστόλου.

Ευελπιστούμε, τελικά, σε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου 2021, μετά από πολλές αναβολές.   

Αφού λοιπόν επανέλθει η νομιμότητα σύμφωνα με το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας”.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

Για την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Αναστασόπουλος είπε: "Σε συνέχεια αυτών, προκαλούμε την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ. ευρεία τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του δημάρχου Καλαμάτας και δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των δήμων της Μεσσηνίας, των διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Για όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Τετάρτη, ώρες γραφείου με την υπάλληλο κ. Αγγελική Παπαδοπούλου στο τηλ. 2721361431".

Θ.Λ.


NEWSLETTER