Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 22:37

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Θετική γνωμοδότηση στο σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Γράφτηκε από την
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Θετική γνωμοδότηση στο σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

 

Θετικά γνωμοδότησε η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης επί του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη σχετική συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλη Σκαντζό, έκανε παρέμβαση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σε αδρές γραμμές αναφέρθηκε στις δράσεις που είτε ήδη υλοποιεί, είτε προγραμματίζει η Περιφέρεια σε σχέση με το ζήτημα των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στη γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο, έργο για το οποίο έχουν δεσμευτεί πιστώσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόθεση για επιπλέον πιστώσεις από την πλευρά της Περιφέρειας με στόχο την επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής στο σύνολό της. Ακόμα, αναφέρθηκε στην αγορά από την Περιφέρεια αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες των υπηρεσιών της.

Παράλληλα, μίλησε για τις φυτεύσεις δέντρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τις παρεμβάσεις σε περιοχές φυσικού κάλλους όπως η Νέδα και το Πολυλίμνιο κι ακόμα για τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει για την αντιδιαβρωτική προστασία από τη θάλασσα στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, είπε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη 2 έως 3 ομβροδεξαμενών σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Τέλος, ο Π. Νίκας εστίασε και στις σχεδιαζόμενες δράσεις για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού σε περιοχές με προβλήματα, όπως η Μάνη και γνωστοποίησε ότι ήδη προχωρεί η επεξεργασία μιας καμπάνιας για την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση του νερού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.


NEWSLETTER