Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 09:06

ΠΟΠ Ελια Καλαμάτα: Απάντηση Νίκα σε εξώδικο ΠΕΜΕΤΕ (βίντεο)

Γράφτηκε από την
ΠΟΠ Ελια Καλαμάτα: Απάντηση Νίκα σε εξώδικο ΠΕΜΕΤΕ (βίντεο)

 

 

«Πάγια θέση, τόσο εμού ως περιφερειάρχη όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αποτελεί η υποστήριξη των αιτημάτων κατάργησης της γνωστής "ρύθμισης Αποστόλου"».

Αυτό τονίζει απαντώντας στο εξώδικο της ΠΕΜΕΤΕ ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Παράλληλα ο κ. Νίκας καλεί την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς να αποσύρει την εξώδικη διαμαρτυρία, δηλώνοντας ότι το περιεχόμενό της «μόνο σε εκ μέρους σας παρανόηση θα μπορούσε να αποδοθεί».

Στην απάντησή του ο κ. Νίκας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πεποίθησή μου αποτελεί ότι, δεδομένης της ανάγκης προστασίας του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος με τα ειδικά χαρακτηριστικά του και της επέκτασης της χωροθέτησης της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναγκαία παρίσταται όχι η αντιπαράθεση, αλλά η συστράτευση του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών οργανώσεων, όπως η ΠΕΜΕΤΕ, η οποία δύναται να υποδεικνύει στα μέλη της (μονάδες μεταποίησης και εμπορίας) τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή κανόνων αυτοελέγχου, ιχνηλασιμότητας κ.λπ., και η στήριξη της καθημερινής μάχης που δίνουν εκατοντάδες αγρότες - παραγωγοί, αλλά και τυποποιητές, προς την επίτευξη των σκοπών αυτών.

Ως προς την αναφορά μου στο φαινόμενο “ελληνοποίησης” αγροτικών προϊόντων και δη της ελιάς, προφανώς δεν σας διαφεύγει τόσο ότι επί σειρά ετών διαπιστώνονται ανάλογα φαινόμενα, τα οποία υπονομεύουν την αξία του συγκεκριμένου προϊόντος, προκαλώντας μάλιστα σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και δημοσιευμάτων, όσο και το γεγονός ότι ένα από τα θέματα που ιδίως ανέδειξε η πανδημία είναι η ύπαρξη καθεστώτος περιορισμένου ελέγχου, κυρίως λόγω έλλειψης ακριβών δηλώσεων συγκομιδής, παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας, συνθήκη η οποία διευκολύνει τη δράση διαφόρων επιτηδείων, που εμπορεύονται, μετονομάζουν και “βαφτίζουν” ως ελληνικά διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η ελιά.

Σε αυτό και μόνο το γεγονός αναφέρθηκα και προκαλεί απορία η εκ μέρους σας σπουδή στο να θεωρήσετε τα λεγόμενά μου συκοφαντικά και να ταυτιστείτε με δήθεν υπονοούμενα, τα οποία προδήλως τυγχάνουν ανυπόστατα.

Εν πάση  περιπτώσει και αντιπαρερχόμενος το εν γένει ύφος της εξωδίκου σας, για το οποίο και αύθις διαμαρτύρομαι, καλόπιστα σας καλώ όπως άμεσα ανακαλέσετε την από 10-03-2021 εξώδικό σας, το περιεχόμενο της οποίας μόνο σε εκ μέρους σας παρανόηση θα μπορούσε να αποδοθεί».


NEWSLETTER