Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 08:06

Καύσιμα με το σταγονόμετρο στα οχήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας

Καύσιμα με το σταγονόμετρο στα οχήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας

Παραμένουν μεγάλες οι οφειλές για τα καύσιμα που βάζουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Ετσι το πρατήριο που τα προμηθεύει, βάζει καύσιμα με το μέτρο, ανάλογα με κάποια χρήματα που παίρνει, με αποτέλεσμα να μη γίνονται και να καθυστερούν οι αναγκαίοι έλεγχοι και οι απαραίτητες αυτοψίες των υπηρεσιών.

 

Το πρόβλημα έχει προκύψει από τις μετακινήσεις αιρετών και υπαλλήλων από την Καλαμάτα στην Τρίπολη με επιστροφή την ίδια μέρα, κυρίως της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου. Και παραμένει, καθώς η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει απαντήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Μεσσηνίας έχει κάνει ερώτημα και περιμένει απάντηση από τον Ιούνιο του 2012 (!!), αν είναι νόμιμες οι συγκεκριμένες μετακινήσεις, καθώς φαίνεται η κ. Νικολάκου να μετακινείται καθημερινά με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα από την Καλαμάτα που διαμένει, στην Τρίπολη που είναι η έδρα της Περιφέρειας και η δική της, ως θεματική αντιπεριφερειάρχης. Την απάντηση αυτή περιμένει η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη Διεύθυνση Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών, από το Σεπτέμβριο του 2012(!!).

Για το θέμα αυτό η προϊσταμένη της ΥΔΕ Μεσσηνίας Κωνσταντίνα Τζαβάρα επεσήμανε στην "Ε": «Δεν έχω τίποτα με κανέναν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ελέγχονται όλα. Διαδίδουν ότι υπάρχει κόντρα, καμία κόντρα δεν έχω. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε, να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές».

Ειδικότερα, όταν προέκυψε το θέμα με τις μετακινήσεις και τη νομιμότητά τους:

Η ΥΔΕ Μεσσηνίας ζητεί στις 13/6/2012 τις απόψεις της προϊσταμένης υπηρεσίας της, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της 26ης Διεύθυνσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιονομικών Διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών πληρωμής προμήθειας καυσίμων κίνησης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων της Π.Ε. Μεσσηνίας παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτά να κινούνται εκ περιτροπής με ακολουθούμενο δρομολόγιο Καλαμάτα - Τρίπολη και επιστροφή αυθημερόν, τις εργάσιμες ημέρες σχεδόν καθημερινά και επιβαίνοντα πρόσωπα την κ. Νικολάκου, ορισμένη περιφερειάρχη με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και υπαλλήλους της ΠΕΜ. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μήνα Νοέμβριο 2011 μετρήθηκαν 19 μετακινήσεις στην Τρίπολη και καταναλώθηκαν 401 λίτρα επί συνολικής κατανάλωσης 1.006 λίτρων (από τα οποία 237 λίτρα καταναλώθηκαν στη διαδρομή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή), ενώ το Φεβρουάριο 2012 αντίστοιχα 20 μετακινήσεις. Παρακαλούμε για την άποψή σας σχετικά με το αν είναι νόμιμη η δαπάνη προμήθειας καυσίμων για τις μετακινήσεις της αντιπεριφερειάρχου με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα από τον τόπο κατοικίας της, την Καλαμάτα, στην έδρα της, την Τρίπολη, ομοίως και των υπαλλήλων της Π.Ε.Μ. περιστασιακά ή τακτικά».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η 26η Διεύθυνση Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιονομικών Διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών στις 7/9/2012 διαβίβασε με τη σειρά του σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Διεύθυνση Κρατικών Αυτοκινήτων κι Επικοινωνιών, στο οποίο επισημαίνεται: «Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα χωρικά όρια κίνησης των αυτοκινήτων της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά και την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου (3852/2010, του "Καλλικράτη"), καθώς και εάν ορθώς γίνεται η χρήση των αυτοκινήτων αυτών, τόσο από αιρετούς εκπροσώπους (θεματικό αντιπεριφερειάρχη), όσο και από υπαλλήλους της Π.Ε.Μ.». Στο έγγραφο επισυνάπτονται ανώνυμη καταγγελία στις 30/5 που αφορά στο ίδιο θέμα κι έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικού - Οικονομικού της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 11/5/2012, όπου παρατίθενται οι απόψεις της υπηρεσίας.

Στο ενδιάμεσο διάστημα στις 17/7/2012 με έγγραφό του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απευθύνεται στη Διεύθυνση Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιονομικών Διατάξεων και στην ΥΔΕ Μεσσηνίας. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Θεσμοθετείται, όπως σας έχουμε ήδη επισημάνει, για πρώτη φορά στο διοικητικό δίκαιο της χώρας μας ο θεσμός του θεματικού αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητες στο σύνολο των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό απαιτεί τη συνεχή μετακίνηση των θεματικών αντιπεριφερειαρχών σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και εκτός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας για υπηρεσιακά θέματα (π.χ. υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κλπ.). Θεωρούμε ότι η επιστροφή των ενταλμάτων στηρίζεται σε ρυθμίσεις προγενέστερες του θεσμικού πλαισίου του "Καλλικράτη" και συνεπώς δε συνάδει ούτε με το γράμμα, αλλά ούτε και με το πνεύμα του "Καλλικράτη", αφού κατά την άποψή μας, στερείται τεκμηρίωσης, βάσει των διατάξεων του Ν. 3852/2010, όπως ισχύουν». Καταλήγει, μάλιστα, επικρίνοντας τον υπερβάλλοντα ζήλο της ΥΔΕ: «Επειδή υποχρέωση όλων των κρατικών οργάνων είναι η τήρηση των νόμων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η εξυπηρέτηση του πολίτη, παρακαλούμε όπως λειτουργήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας (έλεγχος νομιμότητας), διότι όπως γνωρίζετε ο υπερβάλλων ζήλος, απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν εξυπηρετεί τις αρχές της αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης, κυρίως όμως, δεν προασπίζει το συμφέρον των πολιτών».

Μετά από πολλούς μήνες τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν απαντηθεί. Η οφειλή για τα καύσιμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Π.Ε. Μεσσηνίας δεν έχουν καύσιμα για να κάνουν τη δουλειά τους.