Πέμπτη, 27 Μαϊος 2021 09:02

Μεσσηνία: Παράδειγμα προς αποφυγή το Τζάνε – Καλαμάκι (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το 2015 συμφώνησε με την όδευση στο Τζάνε - Καλαμάκι, δήλωσε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Αρχαιολογία για την πορεία του έργου.

Ο κ. Νίκας είπε ότι τα 9 χιλιόμετρα του έργου κοστίζουν 45 εκατ. ευρώ και ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί ολόκληρος ο δρόμος Ριζόμυλος - Κορώνη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Νίκα:

"Η παράκαμψη του Πεταλιδίου, αυτός ο περίφημος δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι είναι κύριοι παράδειγμα προς αποφυγήν δημόσιου έργου. Εμείς είμαστε 18 - 20 μήνες περιφερειακή αρχή αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα έργο που στα χαρτιά έχει αρχίσει από το 1990. Έβλεπαν ότι ο δρόμος πήγαινε πάνω στα αρχαία και το ξεκίνησαν. Το συγκεκριμένο έργο έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 21 εκατομμύρια ευρώ, 9 χιλιόμετρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου χρειάζονται άλλα 25 εκ., δηλαδή σύνολο 46 εκ. ευρώ. Ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα και από πού;

Επιπλέον αυτό το έργο θα απενταχθεί και θα κληθεί η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή η Περιφέρεια, να το πληρώσει στο σύνολό του γιατί δεν ολοκληρώθηκε. Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι συντριπτικό και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά κυρίως για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια αναθεώρησης της συγκεκριμένης απόφασης για τον επιπλέον λόγο ότι το ΚΑΣ το 2015 συμφώνησε με την όδευση του έργου. Προσέξτε, το 2015 συμφωνήσαμε με την όδευση του έργου και προχωρήσαμε και διεκδικήσαμε 1.200.000 ευρώ για ανασκαφές και φθάσαμε στο αδιέξοδο ξαφνικά. Και αρχίσαμε και λέμε διάφορα πράγματα. Είναι καθοριστικές οι ευθύνες ενός δημόσιου οργάνου, όπως είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Έχουμε επιχειρήματα για την αναθεώρηση. Και έχουμε και ανθρώπους που συμφωνούν μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά 46 εκατομμύρια αθροιστικά στα 9 χιλιόμετρα είναι για τετράιχνο δρόμο. Δεν είναι για τέτοιο έργο. Θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος μέχρι την Κορώνη, έτσι σας το λέγω ειλικρινά. Θα παλέψουμε την αναθεώρηση, έχω συνεννοηθεί με την κ. Μενδώνη. Κλιμάκιο από το ΚΑΣ θα κατέβει στη Μεσσηνία, όχι στην κατεύθυνση να καταστρέψουμε τα αρχαία.

Τα αρχαία είναι η περιουσία μας, είναι η ιστορία μας, ασφαλώς είναι η ψυχή μας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω δημόσια ότι πρέπει να έχουμε μια διαφορετική συμπεριφορά προστασίας. Διότι αν συμβαίνουν όλα αυτά οι ιδιώτες θα τα κρύβουν, θα τα σκεπάζουν, θα κάνουν τις υποδομές τους... και πόσα και πόσα έχουμε χάσει από αυτά. Κάνω μια έκκληση λοιπόν και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Ευρώπη δεν δίνει χρήματα για έρευνες. Παρεμπιπτόντως δίνονται τα χρήματα αυτά, κάνουμε ένα έργο, στην πορεία παρουσιάζεται ένα ζήτημα και υπάρχει μια χρηματοδότηση".

Θ.Λ.