Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 19:54

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ένσταση κατά της απόφασης του ΚΑΣ για Τζάνε - Καλαμάκι

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ένσταση κατά της απόφασης του ΚΑΣ για Τζάνε - Καλαμάκι

 

Αίτηση θεραπείας κατέθεσε χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά της απόφασης του ΚΑΣ για κατασκευή υπόγειας σήραγγας στο σημείο παράκαμψης του Πεταλιδίου, στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, στο έργο βελτίωσης του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ενημέρωσε γραπτώς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την κατάθεση της αίτησης, σημείωσε ότι αυτή είναι απολύτως τεκμηριωμένη.
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση πως θα υπάρξει αυτοψία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην επίμαχη περιοχή των αρχαιοτήτων, στο Πεταλίδι.
“Στόχος μας είναι να διασωθεί το σημαντικό αυτό οδικό έργο και να μην μπει σε περιπέτειες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να απαιτηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επιστροφή των πιστώσεων που έχουν διατεθεί γι’ αυτό μέσω του ΕΣΠΑ” επεσήμανε ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με την άποψη της περιφερειακής αρχής, η απόφαση του ΚΑΣ -την θεραπεία της οποίας αιτείται η Περιφέρεια- συνεπάγεται επιπλέον κόστος περί τα 25 εκ. ευρώ και πλέον. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όλο το πρόγραμμα της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ οδηγεί σε μη ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, αφού τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, όπως έχει δηλώσει ο κ. Νίκας.