Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 08:47

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

Γράφτηκε από την
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

 

Θέματα άμεσων παρεμβάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να υπάρξει προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και παροχής συνδρομής προς τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφέρεια, στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα βήματα που έχουν γίνει και καθορίστηκε ο σχεδιασμός για τις άμεσες παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές, τις πρόσφατες σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, και από αυτές στις αρχές του καλοκαιριού σε Κορινθία και Αργολίδα.

Συμμετείχαν, μαζί με τον περιφερειάρχη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και άλλα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η παροχή συνδρομής προς τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές, η διανομή της οποίας θα γίνεται αποκλειστικά με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ με τα ζώα που έχουν δηλωθεί από τον κάθε κτηνοτρόφο. Η χρονική διάρκεια της συνδρομής θα καθοριστεί από την πολιτεία.

Οσον αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να υπάρξει προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα κατά τον ερχόμενο χειμώνα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι με τις πρώτες πιστώσεις που έχουν διατεθεί, εξελίσσεται ήδη εργολαβία στον Δήμο Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, ενώ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει ανάλογες παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα της Αρκαδίας (Δήμοι Μεγαλόπολης και Γορτυνίας) και της Μεσσηνίας (Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος).

Στην ίδια σύσκεψη ο Π. Νίκας πληροφορήθηκε ότι άμεσα η Περιφέρεια θα λάβει επιπλέον πίστωση, μέχρι και 1 εκ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν οι άμεσες ενέργειες για τη θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών.

Νέα ανάλογη σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη θα έχει ο περιφερειάρχης στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΚΟΥΣ

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Π. Νίκας μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, αργά το μεσημέρι προχθές -με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου, Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, Κορινθίας Τάσου Γκιολή, Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας- ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με το κυβερνητικό κλιμάκιο και ζήτησε μέχρι τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου να έχουν προχωρήσει από τις υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να συγκροτηθούν οι εργολαβίες και να ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα οι επείγουσες παρεμβάσεις.

Κάλεσε, επίσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες των 5 Π.Ε. να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη καταγραφή όλων των επικίνδυνων υδατορεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό για τον καθαρισμό τους, έτσι ώστε αυτός να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και καθ’ όλο το μήκος τους -από τα βουνά μέχρι τους αποδέκτες τους, όπως τόνισε ο Π. Νίκας. Γνωστοποίησε δε ότι ήδη έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες, η οποία καθορίζει την κατεπείγουσα διαδικασία για τους καθαρισμούς ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων.


NEWSLETTER