Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 08:07

Μεσσηνία: Συναντήσεις Αναστασόπουλου για αγροτικά και μεταφορά μαθητών

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Συναντήσεις Αναστασόπουλου για αγροτικά και μεταφορά μαθητών

 

Συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας,  Θεόδωρο Βασιλόπουλο, και με εκπροσώπους της Ενωσης Γονέων Καλαμάτας είχε χθες στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Στη συνάντηση με τον κ. Βασιλόπουλο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας:

"Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφοράς στην κορινθιακή σταφίδα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα συσσωρευμένα αποθέματα της περσινής παραγωγής και την αδυναμία απορρόφησης από την αγορά. Τονίστηκε η αναγκαιότητα διατήρησης και προστασίας του προϊόντος και αναφέρθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή εφαρμογής ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης, με ανάλογη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όσον αφορά τη σταφίδα, η συζήτηση οδήγησε σε μια κοινή διαπίστωση, αυτή της αναγκαιότητας ύπαρξης σχεδίου ενίσχυσης του προϊόντος με δράσεις διατήρησής του, δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης κλπ.

Συζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και η επίδρασή τους στην ελαιοκαλλιέργεια, ένα θέμα το οποίο απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με άμεσες συνέπειες τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Τονίστηκε η άμεση ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών, ενώ όσον αφορά την ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα έγινε κοινώς αποδεκτό η ανάγκη συνεννόησης στην κατεύθυνση αποκατάστασης των ζητημάτων και εξεύρεσης λύσης υποστήριξης του προϊόντος, για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων.

Ακόμα συζητήθηκαν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τονίστηκε η αναγκαιότητα υποστήριξης, συντήρησης και αναβάθμισης των υπαρχόντων ώστε να είναι δυνατή η ορθή αξιοποίηση του αρδευτικού ύδατος. Τέλος έγινε αναφορά στην Νέδα και αναφέρθηκε η προσπάθεια συνεργασίας των δύο όμορων Περιφερειών με κοινό στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των περιφερειαρχών η δημιουργία ενός προγράμματος ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νέδας.

Η συζήτηση έκλεισε με τη σύμφωνη άποψη και των δυο πλευρών στη δημιουργία κοινών ημερίδων και εκδηλώσεων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Στο περιθώριο της συνάντησης έγινε ανταλλαγή δώρων και δεσμεύθηκαν για επόμενη συνάντηση”.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Στη συνάντηση με την Ένωση Γονέων, "τα μέλη του Συμβουλίου μετέφεραν αιτήματα των γονέων των σχολικών μονάδων Σπερχογείας, Θουρίας και Αντικαλάμου, σχετικά με τη μεταφορά μαθητών. Ενημέρωσαν τον αντιπεριφερειάρχη για το θέμα που έχει προκύψει και αφορά μαθητές που μετακινούνται από τον Αντικάλαμο και τη Σπερχογεία προς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θουρία. Τόνισαν ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς προέχει η ασφάλεια των μαθητών, ζητώντας επίσης στην επίλυση να συμβάλει και το ΚΤΕΛ δημιουργώντας ένα ενδιάμεσο δρομολόγιο”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε στα μέλη της ένωσης ότι ήδη έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει κάνει επικοινωνία με το ΚΤΕΛ, μετά από παρέμβαση των διευθυντών Γυμνασίου και Λυκείου Θουρίας. Ενημέρωσε όμως ότι το περσινό δρομολόγιο εξυπηρετούσε μαθητές Δημοτικού Σχολείου οι οποίοι τη φετινή χρονιά δεν γράφτηκαν στο σχολείο και το δρομολόγιο δεν υλοποιείται. Δεσμεύθηκε όμως, κατόπιν και της νέας πρότασης, να γίνει εκ νέου προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER