Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 08:52

Αναστασόπουλος για εγγειοβελτιωτικά και έργα οδοποιίας στη Μεσσηνία

Αναστασόπουλος για εγγειοβελτιωτικά και έργα οδοποιίας στη Μεσσηνία

 

Για τα εγγειοβελτιωτικά και τα έργα οδοποιίας της Μεσσηνίας μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο "Αναβάθμιση αρδευτικού, αποστραγγιστικού και οδικού δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου Π.Ε. Μεσσηνίας", προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο πλαίσιο του έργου γίνεται επισκευή αντλιοστασίων και ενισχύεται η συγκράτηση φερτών υλών της αποστραγγιστικής τάφρου. Επίσης με εργασίες περίφραξης και νέας πόρτας εισόδου στο αντλιοστάσιο Αγίου Φλώρου εξασφαλίζεται η προστασία του από πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο φράγμα του Παμίσου πραγματοποιείται αλλαγή θυρών και επισκευή του μοτέρ ανύψωσης, ενώ στη γέφυρα του Παμίσου ανακατασκευάστηκε το δίκτυο διανομής ύδατος. Όσον αφορά τα καναλέτα έχει γίνει αντικατάσταση σε μήκος 2 χιλιομέτρων στην περιοχή της Πιπερίτσας, στην Τρίοδο, στη Μεσσήνη, στη Μακαρία, στη βιομηχανική περιοχή, στη Σπερχογεία και στον Αρι.

Καθαρισμοί έχουν γίνει στις χωμάτινες διώρυγες και επισκευές στις τσιμεντένιες, ενώ στο οδικό δίκτυο του ΓΟΕΒ έγιναν εργασίες διάστρωσης θραυστού υλικού, σε μήκος 10 χλμ. στην Σπερχογεία, Αρι και Ασπρόχωμα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το 1ο πρακτικό του διαγωνισμού για το έργο «Επισκευή γεωτρήσεων Φιλιατρών», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ιδίων Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας. Το έργο αυτό θα επισκευάσει εξ ολοκλήρου τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή των Φιλιατρών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία φακέλων αδειοδότησης των γεωτρήσεων.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟ

Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της κατασκευής του Μιναγιώτικου φράγματος στο Ταμείο Ανάπτυξης, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Στάθηκε στο ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο μελετητικά έργο, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση του φράγματος αλλά και των αντίστοιχων δικτύων άρδευσης, έχει προϋπολογισμό 98,5 εκ. ευρώ και προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω διαδικασίας Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το έργο, που στοχεύει στην επιτάχυνση της γεωργικής παραγωγής και την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών, θα επιλύσει τα αρδευτικά προβλήματα της περιοχής της Πυλίας, αφού προβλέπεται χωρητικότητα ταμιευτήρα 11 εκ. κυβικά, αρδευόμενη επιφάνεια 35.000 στρεμμάτων και όφελος σε τουλάχιστον 3.500 αγρότες.

 

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

Ο κ. Αναστασόπουλος μιλώντας για τα οδικά έργα είπε ότι η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε το πρακτικό για το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 19.900.000 ευρώ. Θ γίνουν εργασίες και 5 κόμβοι σε μήκος 8,8 χιλιομέτρων. Επίσης θα κατασκευαστούν δύο γέφυρες, μια στο ρέμα της Ευαγγελίστριας, μήκους 12 μέτρων, και μια στο ρέμα του Λαγκούβαρδου, μήκους 8 μέτρων. Τέλος προβλέπονται εργασίες σήμανσης-ασφάλισης, πληροφοριακές πινακίδες, διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας, στηθαία ασφαλείας, έργα πρασίνου και οδοφωτισμού.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη προχωρά και το έργο «Βελτίωση-Συντήρηση 82ης Εθνικής Οδού Τμήμα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος-Πύλος», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται ασφαλτικές εργασίες αμέσως μετά το Χανδρινού και κατά θέσεις έως τη διασταύρωση προς Στενωσιά. Στον ίδιο άξονα βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο αντιμετώπισης της βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών στις επικίνδυνες στροφές της εθνικής οδού, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ

Τέλος, ξεκίνησε και το έργο «Βελτίωση – συντήρηση 17ης επαρχιακής, Φιλιατρά – Χριστιανούπολη», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ.