Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 09:03

Νίκας και Χρυσόστομος: Υπέγραψαν σύμβαση για το Χριστιανικό Μουσείο

Γράφτηκε από την
Νίκας και Χρυσόστομος: Υπέγραψαν σύμβαση για το Χριστιανικό Μουσείο

Ενα μεγάλο βήμα για τη δημιουργία Εκκλησιαστικού και Χριστιανικού Μουσείου της Μητρόπολης Μεσσηνίας έγινε χθες το απόγευμα με την υπογραφή της σύμβασης ανακατασκευής του Κορφιωτάκειου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης: "Μετά από την ολοκλήρωση των μελετών και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, το έργο θα υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων".

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας, το έργο αυτό θα αποτελέσει έναν ακόμη τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Καλαμάτας και θα τονώσει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και του τόπου μας.

Στη συνέχεια υπεγράφη και η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ναού Αγίων Θεοδώρων Κατσαρού, ο οποίος επλήγη από τον καταστρεπτικό σεισμό του 2011.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: "Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον κ. περιφερειάρχη για την ένταξη του έργου αυτού στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Επενδύσεων, αλλά και για την από πλευράς της Περιφέρειας οικονομικής ενίσχυσης του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Επιπλέον εξέφρασε τις ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας και για την ένταξη των ιστορικών Ιερών Μονών Βελανιδιάς, Δημιόβης και Μαρδακίου σε ανάλογα προγράμματα αποκατάστασης και ανακατασκευής. Τέλος εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του καταστραφέντος από τον σεισμό του έτους 2011 ναού Αγίων Θεοδώρων Κατσαρού, για την οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια, ώστε να αποκατασταθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα ο ναός και να δοθεί και πάλι σε χρήση για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της κωμοπόλεως του Κατσαρού".

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ

Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για υλοποίηση μιας υποχρέωσης προς την πόλη της Καλαμάτας, καθώς -όπως τόνισε- “η δημιουργία του μουσείου είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Εκκλησία και την πίστη, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας”, εκτιμώντας ότι είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2022. Τόνισε παράλληλα ότι καθ’ όλη τη διαδικασία των σχετικών μελετών “υπήρξε αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του μητροπολίτη και εν γένει με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας”.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το ερχόμενο Πάσχα μία ακόμα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Μεσσηνίας, με αντικείμενο αυτή τη φορά τη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών Μοναστηριών Δήμιοβας, Μαρδακίου και Βελανιδιάς -“έργα τα οποία θα τύχουν άμεσης χρηματοδότησης από το ΠΔΕ μόλις παραδοθούν οι εν λόγω μελέτες” δήλωσε ο περιφερειάρχης. Στάθηκε ακόμα και στην προοπτική χάραξης και κατασκευής νέου δρόμου προς τη Μονή Βελανιδιάς, στις παρυφές της Καλαμάτας, ο οποίος θα συμβάλει στην αξιοποίηση του ιστορικού αυτού μοναστηριού για ανάγκες της Μητρόπολης Μεσσηνίας, όπως η διοργάνωση συνεδρίων.

Αναφορικά με τον ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης του σεισμόπληκτου από το 2011 ναού και σήμερα πλέον ξεκινά η υλοποίηση της δεύτερης, η οποία εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Δεν παρέλειψε, τέλος, ο περιφερειάρχης να κάνει για μία ακόμα φορά έκκληση προς πάντες να εμβολιαστούν εναντίον του Covid-19, εκφράζοντας παράλληλα “δημόσια ευχαριστία προς τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο για τις θέσεις του υπέρ του εμβολιασμού και το θάρρος με το οποίο τις διατυπώνει”.


NEWSLETTER