Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 13:13

Ερώτηση Πατσαρίνου για το θέατρο στα Εξαμίλια Κορινθίας

Ερώτηση Πατσαρίνου για το θέατρο στα Εξαμίλια Κορινθίας

Ερώτηση για το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια Κορινθίας κατέθεσε σήμερα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

"Εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, ένας ιδιαίτερα δραστήριος χώρος πολιτισμού λειτουργούσε στην Κόρινθο (στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαμιλίων), το ανοιχτό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο μέχρι το καλοκαίρι του 2010 είχε φιλοξενήσει πολλές παραστάσεις τόσο τοπικών σχημάτων όσο και από άλλες περιοχές της χώρας. Το θέατρο, το οποίο ας σημειωθεί ότι εγκαινιάστηκε από το νυν Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και τότε Αντινομάρχη κ. Παπαφωτίου, κατασκευάστηκε σε ένα παλιό λατομείο και αποτέλεσε και γι’ αυτό το λόγο μία ανάσα πολιτισμού και δημιουργίας.

Εδώ και τρία χρόνια (από το καλοκαίρι του 2011) το θέατρο με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας, του κ. Τατούλη, και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, των κ. Δέδε και Παπαφωτίου, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Δεν έχει φιλοξενήσει καμία εκδήλωση, ο ηλεκτρολογικός του εξοπλισμός κλάπηκε –αφού αφέθηκε εκτεθειμένος και χωρίς καμία μέριμνα προστασίας του και -ή ούτως ή άλλως- υποβαθμισμένη πολιτιστική ζωή στην Κορινθία δέχτηκε ένα επιπλέον πλήγμα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε (2/6/2013 – 7/6/2013) γράφτηκε η τελευταία πράξη. Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε το θέατρο κυριολεκτικά εξαφανίστηκε! Οι λυόμενες κερκίδες του θεάτρου και ο όποιος εξοπλισμός είχε απομείνει ξηλώθηκαν από το χώρο και μεταφέρθηκαν αλλού με αποτέλεσμα η εξαφάνιση του θεάτρου να είναι κυριολεκτική. Ο κ. Δέδες και ο κ. Παπαφωτίου αντί να φροντίσουν για την επαναλειτουργία του θεάτρου με την πρόσκληση και προς την τοπική κοινωνία, για να συμπράξει με την εθελοντική της προσφορά, ξήλωσαν στην κυριολεξία και έναν άλλο χώρο πολιτισμού στην περιοχή μας.

 

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

 

  1. Για ποιους λόγους προέβη η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας στο «ξήλωμα» της εγκατάστασης του θεάτρου;

  2. Για ποιους λόγους άφησε επί τρία χρόνια αναξιοποίητο το συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο;

  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο χώρος άμεσα;"

 

12/6/2013

Για την

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ