Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 20:17

“Αγωνιστική Συνεργασία” για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Γράφτηκε από την
“Αγωνιστική Συνεργασία” για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

 

Επερωτήσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ανάγκη προβολής του ελαιόλαδου κατέθεσαν οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Για την ανάγκη προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου, οι δύο σύμβουλοι επισημαίνουν:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, λόγω των υψηλής αξίας και ποιότητας αγροτικών της προϊόντων. Όμως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμάτας είναι από τα κορυφαία της προϊόντα. Επιπλέον η Πελοπόννησος έχει το προνόμιο να έχει την πόλη που είναι η εμβληματική "πρωτεύουσα” της Ελλάδας στη μεσογειακή διατροφή, την Κορώνη. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Δυστυχώς έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα, ενώ βλέπουμε την Περιφέρεια Κρήτης να αξιοποιεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης της τιμής των σπορελαίων για να προωθήσει στην εστίαση και στον τουρισμό τη χρησιμοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας agrotypos.gr το οποίο αναδημοσίευσε και η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας και το οποίο αναφέρει τα εξής: Καμπάνια στην εστίαση για χρήση ελαιολάδου – Τη χρησιμοποίηση ελληνικού ελαιολάδου στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης έχει στόχο ενημερωτική καμπάνια που θα κάνει η Περιφέρεια Κρήτης».

Οι δύο σύμβουλοι ρωτούν: "Θα πάρετε αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως έκανε η Περιφέρεια Κρήτης, με δεδομένο μάλιστα ότι εμείς ως Πελοπόννησος που έχουμε τη μεγαλύτερη παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, αλλά και την Κορώνη ως πρέσβειρα της Μεσογειακής Διατροφής;".

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Για το ενεργειακό κόστος οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” παρατηρούν:  

«Πάρα πολλές φορές έχουμε τονίσει για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, καθότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλος βραχνάς για τους αγρότες. Δυστυχώς όμως στις προτάσεις μας για διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος δεν έχετε κάνει τίποτα μέχρι τώρα. Αρνείστε ακόμη και ελάχιστα πράγματα που σας έχουμε ζητήσει να κάνετε όπως να καλύψει η Περιφέρεια το παλαιό χρέος του ΤΟΕΒ Φιλιατρών ύψος 42.000 ευρώ!

Επίσης σας έχουμε προτείνει να διεκδικήσετε να γίνουν δημόσια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μικρές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά) στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες. Ούτε σε αυτό έχετε κάνει κάτι.

Αντίθετα βλέπουμε τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίπλα μας να μπαίνει σε πρόγραμμα για την κατασκευή ενός μεγάλου δημόσιου έργου ΑΠΕ και παράλληλα συνεργαζόμενη με όλους τους αγροτικούς φορείς και τα διοικητικά συμβούλια των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ να συμμετέχει στην κατασκευή 7 ενεργειακών κοινοτήτων ώστε οι αγρότες να έχουν πολύ φτηνό ρεύμα για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους. Αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: "Πραγματικότητα και οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας"».

Ο κ. Πετράκος και ο κ. Δρούγκας ρωτούν: «Εχετε σκοπό επιτέλους να κάνετε ό,τι κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους αγρότες των 5 νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου;».


NEWSLETTER