Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 10:00

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Απόλυτη αδιαφάνεια και στις καταχωρίσεις

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Απόλυτη αδιαφάνεια και στις καταχωρίσεις

Γενικόλογα, αόριστα και χωρίς διαφάνεια το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ετοιμάζεται σήμερα να εγκρίνει τη δημοσίευση καταχωρίσεων σε περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πελοποννήσου.

 Οι καταχωρίσεις αφορούν «δράσεις για την προβολή και την προώθηση της Περιφέρειας», όπως αναφέρεται στην εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου.
Η αντιπεριφερειάρχης εισηγείται «την έγκριση δημοσίευσης καταχωρίσεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης εμβέλειας Περιφέρειας Πελοποννήσου (έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστότοπους), ως δράσεις προβολής μηνυμάτων ευαισθητοποίησης (τουριστική συνείδηση, χρησιμοποίηση πελοποννησιακών προϊόντων, Σύμφωνο Ποιότητας κ.ά.), σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Ενημερώνει ότι με την υπ’ αριθμ. 696/13-5-2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «έχει γίνει η κατανομή των πιστώσεων για προβολή σε περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και στο Διαδίκτυο». Και αναφέρει πως ο σχεδιασμός έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό, υποστηρίζοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των νόμων και πως θα προβούν σε δράσεις προβολής μηνυμάτων ευαισθητοποίησης, «σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από  τις σχετικές διατάξεις περί προμηθειών του Δημοσίου και περί διαφημιστικής προβολής του Δημοσίου».
Ομως, συγκεκριμένη κατανομή με διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση δεν παρουσιάζεται πουθενά. Στη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία καταψήφισαν οι παριστάμενοι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (Βαλασόπουλος, Μανδρώνης, Σούκουλη), γίνεται αναφορά για κατανομή συνολικού ποσού 250.000 ευρώ (135.000 ευρώ σε εθνικά μέσα ενημέρωσης και 115.000 ευρώ σε περιφερειακά). Και προβλέπεται να μοιραστούν σε περιφερειακό επίπεδο 50.000 ευρώ σε έντυπα, 25.000 ευρώ σε κανάλια, 15.000 σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και 25.000 ευρώ στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση με την εταιρεία "Πελοπόννησος". Πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία θα κάνει την κατανομή, χωρίς το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει άποψη και να γνωρίζει.
Στην ίδια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται ότι 181.000 ευρώ θα διατεθούν φέτος για διοργανώσεις συνεδρίων, συμμετοχή σε εκθέσεις, δράσεις δημοσίων σχέσεων και διοργάνωση επιχειρηματικών ταξιδιών, καθώς επίσης σε ταξίδια εξοικείωσης επαγγελματιών του εξωτερικού, ξένων και Ελλήνων δημοσιογράφων κ.λπ.