Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 17:45

Νίκας για κοινή δράση των λαών της Μεσογείου

Γράφτηκε από την
Νίκας για κοινή δράση των λαών της Μεσογείου

“H Μεσόγειος αποτελεί κοινή πατρίδα, το λίκνο όπου χιλιάδες χρόνια πριν αναπτύχθηκαν οι αρχές και οι αξίες που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Σήμερα ο υπερπληθυσμός στις ακτές της -σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή- συνιστά εν δυνάμει παράγοντα κινδύνου, τόσο περιβαλλοντικού, όσο και για τα μνημεία των αλλεπάλληλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν γύρω της. Προγράμματα, όπως το Interreg Med και το Inherit έχουν ως σκοπό να κάνουν εμάς, τους λαούς της Μεσογείου, να συναισθανθούμε τον κίνδυνο αυτόν και ως εκ τούτου να υποχρεωθούμε να αναπτύξουμε μια κοινή δράση και συνεργασία, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας προχθές την έναρξη των εργασιών του τελικού συνεδρίου του ευρωπαϊκού έργου «Inherit», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Med» και καλωσορίζοντας στη Σπάρτη τα στελέχη των αντιπροσωπειών από τις 15 χώρες που συμμετέχουν στο έργο.
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα “με πρώτο στόχο να ενημερωθούμε ως προς το τι πράττουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ανταλλάξουμε εμπειρίες στην κατεύθυνση μιας κοινής δράσης”, ενώ αναφερόμενος στην επιλογή του βυθισμένου οικισμού στο Παυλοπέτρι ως πολιτιστικού χώρου που θα αναδειχθεί μέσα από συνδυασμό μέτρων προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, τόνισε: “Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουμε υποδείξει το Παυλοπέτρι, έναν βυθισμένο πλέον προϊστορικό οικισμό -μεταξύ της Λακωνίας και της Ελαφονήσου- ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, για τον οποίον έχει επιδείξει μέριμνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τη συνεργασία της οποίας προβήκαμε σε ενέργειες μέσω του εν λόγω προγράμματος, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος σπουδαιότατος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό θα σημάνει πολλά για την ανάπτυξη, καθώς ο πολιτισμός είναι ο βασικός βραχίονας για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη” παρατήρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι “μπορεί ο βυθισμένος οικισμός στο Παυλοπέτρι να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ένα σημείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την οικονομία της περιοχής”.
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε “κρίσιμο ζήτημα για Μεσόγειο, για περιβάλλον, για τους αρχαιολογικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι στις ακτές της, να έχουμε μια κοινή δράση, να αξιοποιηθούν όπως πρέπει οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδος με τον τρόπο που αρμόζει -με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και σεβασμό προς αυτόν τον τεράστιο πλούτο τον οποίον μας έχουν αφήσει οι προηγούμενες γενιές που έζησαν και άνθισαν γύρω από τη Μεσόγειο”.
Καταλήγοντας ο Π. Νίκας δεσμεύθηκε ότι “από την πλευρά μου, με βάση τα πορίσματα του συνεδρίου, θα συνδράμω με όσες δυνάμεις διαθέτω στην κατεύθυνση της σωτηρίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού”.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους βουλευτές Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα και τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου, αρχιμανδρίτη Λάζαρο Σκόγκα.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου -τις οποίες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης και Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, οι πρόεδροι του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιoανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτης Κρητικός και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, καθώς και ο συνταγματάρχης Σπύρος Βλάσσης εκ μέρους του ανώτατου διοικητή Φρουράς Σπάρτης- συνεχίστηκαν με εισηγήσεις σχετικά με το έργο «Inherit» από τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν σε αυτό.

 


NEWSLETTER