Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 08:08

Η Μεσσηνία γυρίζει την πλάτη στον Τατούλη

Η Μεσσηνία γυρίζει την πλάτη στον Τατούλη

Η Μεσσηνία γυρίζει δημοσκοπικά την πλάτη στον Πέτρο Τατούλη, κόβοντάς του κάθε όρεξη που ενδεχομένως είχε για να είναι και πάλι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που έκανε η Μarc Α.Ε.* με εντολή της εφημερίδας "Σήμερα", οι Μεσσήνιοι καταψηφίζουν τον κ. Τατούλη καθώς μόνο το 17,2% των ερωτηθέντων από το νομό δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε.

Γίνεται έτσι εύκολα κατανοητό ότι με τέτοιο ποσοστό στον μεγαλύτερο νομό της Πελοποννήσου, όχι μόνο είναι ανέφικτη η επανεκλογή του κ. Τατούλη, αλλά είναι και αμφίβολη η συμμετοχή του συνδυασμού του στην εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής. Εκτιμάται μάλιστα ότι το ποσοστό Τατούλη στη Μεσσηνία θα ήταν ακόμα μικρότερο εάν στη δημοσκόπηση υπήρχε το όνομα κάποιου άλλου Μεσσήνιου πολιτικού, αντί για του Σταύρου Μπένου, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος.

Ο Π. Τατούλης όμως δεν έχει δημοσκοπικό πρόβλημα μόνο στη Μεσσηνία: Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μόνο το 24,4% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα τον ψήφιζε. Παράλληλα, το 52,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερο να εκλεγεί κάποιος άλλος περιφερειάρχης, ενώ μόλις το 34,6% πιστεύει ότι είναι καλύτερο να επανεκλεγεί ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 60,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο από τη διοίκηση και το έργο του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Υψηλό δημοσκοπικό ποσοστό κατακτά ο κ. Τατούλης μόνο στην Αρκαδία, όπου το 42,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα τον ψήφιζε. Στην Αργολίδα θα τον ψήφιζε το 19,7% των ερωτηθέντων, στην Κορινθία το 26,8% και στη Λακωνία το 17,3%.

Πρέπει να αναφέρουμε ακόμη ότι ο κ. Τατούλης παίρνει χαμηλό βαθμό και στον τομέα της διαφάνειας - αξιοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 27% των ερωτηθέντων απαντά ότι η φράση “διοικεί με διαφάνεια και αξιοκρατία” δεν ταιριάζει καθόλου στον κ. Τατούλη, το 37,7% απαντά ότι μάλλον δεν ταιριάζει και μόνο το 35,3% απαντά ότι ταιριάζει απόλυτα ή ότι μάλλον ταιριάζει. Ουσιαστικά δηλαδή, το 64,7% των πολιτών που ρωτήθηκαν πιστεύει πως δεν ταιριάζει καθόλου ή μάλλον δεν ταιριάζει στον κ. Τατούλη η φράση "διοικεί με διαφάνεια και αξιοκρατία".

Στην έρευνα της Marc ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών για τον Πέτρο Τατούλη, τον Σταύρο Μπένο, το Γιάννη Μανώλη, το Θανάση Πετράκο, τη Φεβρωνία Πατριανάκου, το Νίκο Γόντικα και τον Ηλία Παναγιώταρο, ως υποψήφιους περιφερειάρχες Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης, όπως είναι  αυτονόητο, έχει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από όλους τους άλλους, αφού είναι πλέον 3 χρόνια περιφερειάρχης και έχει καθημερινή εξασφαλισμένη προβολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η δημοτικότητά του όμως, παρόλο που δεν διαχειρίζεται θέματα υψηλού πολιτικού κόστους, δεν είναι καθόλου καλή: το 43% έχει αρνητική η μάλλον αρνητική άποψη για κείνον, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης ακολουθεί μια λαϊκιστική πολιτική υιοθετώντας όλα τα αιτήματα των συντεχνιών. Βεβαίως υπάρχει και το 47,9% που έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, αλλά αυτό το ποσοστό κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό με δεδομένη την ανέξοδη, από πλευράς πολιτικού κόστους, προβολή που έχει ο κ. Τατούλης σε πολλά ΜΜΕ.

Ετσι λοιπόν, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι, αν είχαμε περιφερειακές εκλογές την επόμενη Κυριακή, θα ψήφιζαν Τατούλη σε ποσοστό 24,4%, Μπένο 15,1%, Πατριανάκου 10,2%, Πετράκο, 8,9%, Παναγιώταρο 7,1%, Μανώλη 6,9% και Γόντικα 3,1%.

Αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 25,9%, ΣΥΡΙΖΑ 19%, Χρυσή Αυγή 12%, ΠΑΣΟΚ 6,6%, Ανεξάρτητους Ελληνες 5,6%, ΚΚΕ 3,6% και ΔΗΜΑΡ 2,8%.

Παρατηρούμε εδώ ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία ψήφου μεταξύ των κομμάτων και των προσώπων που έχουν επιλεγεί αυθαίρετα ως “υποψήφιοι”. Ετσι λοιπόν κυριαρχούν τα πρόσωπα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, αφού δεν έχουν δοθεί χρίσματα από τα κόμματα. Εξάλλου, πλην του κ. Μανώλη που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές, κανένας άλλος δεν έχει δηλώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος. Επισημαίνουμε ότι ούτε ο κ. Τατούλης έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές. Ακόμα όμως κι αν το δηλώσει τώρα για ευνόητους λόγους επιβίωσης της περιφερειακής αρχής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τις οριστικές του αποφάσεις θα τις λάβει λίγο πριν τις εκλογές και αφού προηγουμένως μελετήσει λεπτομερώς με τους συνεργάτες του τα στοιχεία πολλών δημοσκοπήσεων. Αν σε πολλές από αυτές διαβάσει ότι στη Μεσσηνία προτίθεται να τον ψηφίσει ποσοστό του εκλογικού σώματος μικρότερο του 20%, είναι σίγουρο ότι δεν θα κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές.


* Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας, η εν λόγω δημοσκόπηση της Marc Α.Ε. έγινε σε δείγμα 803 νοικοκυριών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τις 5 έως τις 10 Ιουλίου 2013. Διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, ενώ η στάθμιση έγινε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012.