Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 09:24

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για αντιπλημμυρικό: Αναβολή για να αλλάξει η μελέτη

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για αντιπλημμυρικό: Αναβολή για να αλλάξει η μελέτη

 

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γνωμοδοτήσει τελικώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση αποδείχθηκε πως καμία από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις του Παναγιώτη Νίκα, του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Δέδε δεν είχε τις ψήφους και την πολιτική ισχύ που χρειαζόταν για μια ξεκάθαρη γνωμοδότηση. Το τελικό αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας με 21 ψήφους υπέρ της πρότασης αναβολής του κ. Νίκα, 20 υπέρ της κοινής πρότασης 5 σημείων των Π. Τατούλη και Γ. Δέδε και 1 λευκή ψήφο από το σύμβουλο Γιώργο Ράλλη αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το τελικό πρόσημο της γνωμοδότησης αφού μεταξύ άλλων στην τελική αναμέτρηση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραταξιακή πειθαρχία από συμβούλους που διαφωνούν με τις θέσεις των επικεφαλής. Σε κάθε περίπτωση οι παρατάξεις των Π. Τατούλη και Γ. Δέδε που βρέθηκαν πιο κοντά στη θετική γνωμοδότηση με προϋποθέσεις φαίνεται ότι αναζητούν μια προσχηματική πολιτική δέσμευση για να γνωμοδοτήσουν θετικά υπό προϋποθέσεις ενώ ο Π. Νίκας φαίνεται ότι αναζητά μεγαλύτερες τροποποιήσεις στην μελέτη του "Μορέα" για να γνωμοδοτήσει θετικά. Καμία πάντως από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις δεν έδειξε έτοιμη προχθές να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται μια ξεκάθαρη γνωμοδότηση και για αυτό επεδίωξαν άμεσα ή έμμεσα να αναβληθεί η λήψη της απόφασης στην προχθεσινή συνεδρίαση. Αντιθέτως ξεκάθαρα γνωμοδότησαν αρνητικά για την ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού οι παρατάξεις του Νίκου Γόντικα, του Θανάση Πετράκου, της Δήμητρας Λυμπεροπούλου και του Παναγιώτη Κάτσαρη. Στην δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δυο επικρατέστερων στη πρώτη ψηφοφορία οι Θανάσης Πετράκος, Δήμητρα Λυμπερόπουλου και Δημοσθένης Δρούγκας ψήφισαν την πρόταση αναβολής του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα επειδή φοβήθηκαν πως η κοινή πρόταση Τατούλη και Δέδε μπορεί να εκληφθεί ως θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις. Νωρίτερα ο Π. Νίκας υιοθετώντας την κοινή πρόταση πέντε σημείων των Δέδε και Τατούλη, είχε προτείνει αναβολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο να δημιουργηθεί Επιτροπής Διαβούλευσης με επικεφαλής τον καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων Δημήτρη Κουτσογιάννη η οποία θα αναζητήσει κοινή επιστημονική πρόταση για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας. Ο Π. Τατούλης και ο Γ. Δέδες επέμεναν όμως στην δική τους πρόταση ζητώντας πολιτική κυβερνητική δέσμευση για την πρόταση πέντε σημείων που κατάθεσαν προκειμένου να γνωμοδοτήσουν θετικά σε επομένη συνεδρίαση του Σώματος.  

 

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η σύγκρουση μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων ενδέχεται όμως να αποδειχθεί ήσσονος πολιτικής σημασίας μπροστά στη διαφωνία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου. Ο Π. Νίκας εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την ανάγκη ξεσκεπάσματος του Νέδοντα τονίζοντας τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η κατάργηση των πάρκινγκ του Νέδοντα για 3-4 καλοκαίρια. Ο Π. Νίκας ουσιαστικά υιοθέτησε τις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία η εκβάθυνση και η διαπλάτυνση του Νέδοντα επειδή αρκεί η συντήρηση και η ενίσχυση των υπαρχόντων υδατοφραγμάτων. Ουσιαστικά ο κ. Νίκας βρίσκεται πιο κοντά στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βασίλη Τζαμουράνη παρά στο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο που δήλωσε ότι αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος  της όχλησης που θα προκαλέσει το αντιπλημμυρικό έργο επειδή θεωρεί αναγκαία τη θωράκιση της Καλαμάτας. Η διαφωνία αυτή φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών που λειτουργούν ανεξάρτητα και χωρίς η μια να ενημερώνει την άλλη για τις κινήσεις της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση του Π. Νίκα για συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης δύσκολα θα "νομιμοποιηθεί" πολιτικά από τον Θ. Βασιλόπουλο που έτσι και αλλιώς θεωρεί δικό του δικαίωμα τον ορισμό εμπειρογνώμονα για υποθέσεις του Δήμου Καλαμάτας.

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη και στην προχθεσινή συνεδρίαση δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι η συστημική ήρεμη δύναμη καθώς για μια ακόμα φορά αυτοακυρώθηκε εξαιτίας της έντασης που προκαλούσαν οι κραυγές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέσα σε αυτό το θόρυβο πήγε στο βρόντο η συνεργασία με την παράταξη του Γ. Δέδε και αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι ο Π. Τατούλης παρασύρεται πάντα από το ρυθμό του "σκληρού ροκ" ακόμα και όταν έχει επιλέξει να χορέψει το "βαλς” της συνεννόησης. Προχθές ο Π. Τατούλης επιχείρησε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στην Καλαμάτα παρουσιάζοντας ως αντιεπιστημονική και αντιθεσμική την a priori απόρριψη της ΜΠΕ. Τελικώς όμως συγκρούστηκε προσωπικά με τον Π. Νίκα (δικαιολογώντας απόλυτα όσους υποστηρίζουν ότι ο συγκρουσιακός του χαρακτήρας θέτει τροχοπέδη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικής επαναφοράς στην εξουσία.

Στην ίδια όχθη της αντιπολίτευσης η ήπια, συναινετική και εκσυγχρονιστική πολιτική του επικεφαλής των Νέων Δρόμων Γιώργου Δέδε, αυτολογοκρίθηκε για μια ακόμα φορά ώστε να μην έλθει σε σύγκρουση με το... ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Αν και όλοι ανεξαιρέτως πίστωσαν στον Γ. Δέδε την προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Ελλάδα, τελικώς ο επικεφαλής των Νέων Δρόμων δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί όσο θα ήθελε τις επιλογές του γιατί γνώριζε ότι θα δυσαρεστούσε ένα μεγάλο αριθμό κομματικών στελεχών της Καλαμάτας που έχουν ταχθεί ανεπιφύλακτα κατά του αντιπλημμυρικού έργου. Ο Γ. Δέδες βρέθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες Νίκα και Τατούλη γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι με όποιον και να συμμαχήσει τελικώς θα βρεθεί κατηγορούμενος. Επέλεξε να υπερασπιστεί το έργο του ως γενικός γραμματέας του Υποδομών, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τον Τατούλη επειδή προφανώς ο τελευταίος δείχνει διάθεση υπό προϋποθέσεις να γνωμοδοτήσει θετικά για τη ΜΠΕ ενώ ο Π. Νίκας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γνωμοδοτήσει αρνητικά αν δεν υπάρξουν μεγάλες τροποποιήσεις στη μελέτη.

Οι παρατάξεις του Νίκου Γόντικα, του Θανάση Πετράκου, της Δήμητρας Λυπεροπούλου και του Παναγιώτη Κάτσαρη γνωμοδότησαν ξεκάθαρα αρνητικά για τη ΜΠΕ. Εκφράζοντας με συνέπεια τις θέσεις τους το ίδιο θα ψηφίσουν και στην επόμενη συνεδρίαση αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα αν η ψήφος τους θα αποδειχθεί κρίσιμη για το πρόσημο της γνωμοδότησης.

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΒΓΑΣ

Η εξάωρη συζήτηση για τη ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ξεκίνησε με ωριαίο καβγά μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ο καβγάς ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Μαλτέζος είπε πως θα μιλήσει πρώτα ο μελετητής και μετά ο εισηγητής  Ανδρέας Τσουκαλάς. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να προηγηθεί η εισήγηση αλλά τελικώς μετά από λογομαχίες που κράτησαν μια ολόκληρη ώρα η συζήτηση ξεκίνησε με τον μελετητή

 

Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

Ο μελετητής Σπύρος Μίχας στην τοποθέτηση του και απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει ξεσκέπαστος ο Νέδοντας όταν ξεκινήσει το έργο γιατί ήδη θα έχει εγκριθεί η  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και άρα δεν θα υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ουσιαστικά ο κ. Μίχας άφησε να εννοηθεί ότι για να ξεκινήσει το έργο θα πρέπει να έχουν εκδικαστεί ενδεχόμενες προσφυγές στο ΣτΕ και άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει ξεσκέπαστος ο Νέδοντας.

Ο κ. Μίχας είπε ότι τα φράγματα άρδευσης δεν λειτουργούν ανασχετικά και ότι ένα αντιπλημμυρικό φράγμα θα πρέπει να έχει άδειο ταμιευτήρα. Υποστήριξε ότι μόνο ένα ψηλό φράγμα στο Νέδοντα μπορεί να προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία αλλά η κατασκευή του αφενός είναι ακριβή και αφετέρου θα προκαλέσει μεγαλύτερο εξωτερικό κόστος λόγω της ανάγκης μεταφοράς δομικών υλικών. Ο μελετητής επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η περίοδος επαναφοράς της μελέτης είναι 50 χρόνια τονίζοντας ότι δύσκολα μια ελεγκτική αρχή θα εγκρίνει χρηματοδότηση έργων με μικρότερη περίοδο αναφοράς.

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε πως το έργο είναι αναγκαίο και πως αναλαμβάνει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της υλοποίησης τους. Ο Θ. Βασιλόπουλος έθεσε δυο κόκκινες γραμμές λέγοντας πως πρέπει να μείνει κλειστό το ρέμα του Καραμπογιά και να ξανασκεπαστεί ο Νέδοντας,

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτης  Γιαννακέας τονίζοντας πως η τσιμεντόστρωση αύξησε την ταχύτητα του νερού , είπε πως είναι αναγκαίες τρεις παρεμβάσεις: α) διευθέτηση της κοίτης στο ανάντι της γέφυρας της Σπάρτης, β) βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών στο σκεπασμένο τμήμα μεταξύ 23ης Μαρτίπου και Κιλκίς για να αυξηθεί η ταχύτητα του νερού και γ) ανακατασκευή της γέφυρας στην οδό Ιατροπούλου

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης είπε πως δεν εξετάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που είχαν προταθεί και κυρίως η πρόταση διαχείρισης του νερού.

Ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χατζής μίλησε εκτενώς για τα φράγματα που κατασκευάστηκαν μεταξύ των ετών 1932 και 1975. Τα φράγματα σύμφωνα με τον Β. Χατζή μειώνουν την ταχύτητα του νερού και τα φερτά υλικά και για αυτό δεν έχει καταγραφεί πλημμύρα ούτε μετά τις καταστροφικές φωτιές του 1998 και του 2007.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς είπε πως τα φράγματα δεν αναφέρονται στη μελέτη και εξέφρασε προβληματισμό επειδή δεν αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές

Ο επικεφαλής της Νέας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατάγγειλε πως ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δεν εμφανίστηκε πουθενά μετά τις πλημμύρες του 2016 και άφησε να εννοηθεί ότι ο περιφερειάρχης παλεύει το αντιπλημμυρικό επειδή νιώθει τύψεις που δεν έκανε τότε τίποτα. Ο Π. Τατούλης εκθειάζοντας το έργο του Γ. Δέδε από τη θέση του γραμματέα Υποδομών δήλωσε πως καμία μελέτη δεν είναι άκυρη εξ ολοκλήρου και πώς πρέπει να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Καλαμάτας και να συνταχθεί συγκοινωνιακή μελέτη για την μείωση της όχλησης κατά της διάρκεια του έργου.

Ο επικεφαλής των Νέων Δρόμων Γιώργος Δέδες εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε στην κορυφή της ατζέντας τα αντιπλημμυρικά  έργα και επισημαίνοντας πως η αδαπάνως ανάθεση μελέτης δεν παρέχει "λευκή επιταγή" στους μελετητές, δήλωσε πως η παράταξη των Νέων Δρόμων είναι αντίθετη στις απευθείας αναθέσεις. Κατάθεσε μάλιστα πρόταση πέντε σημείων στα οποία πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση για να γνωμοδοτήσει θετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Γ. Δέδες ζήτησε α) να εξεταστεί η πρόταση για έργα στο ανάντι του Νέδοντα (εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, μικροί ταμιευτήρες, συντήρηση φραγμάτων κ.λ.π) β) να επανεξεταστεί η κατεδάφιση των σκεπασμένων τμημάτων του Νέδοντα, γ) να συνταχθεί συγκοινωνιακή μελέτη δ) Να αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία τις αστικές αναπλάσεις και ε) Να φυτευτούν μεγάλα δέντρα στην θέση εκείνων που θα εκριζωθούν για την διαπλάτυνση του Νέδοντα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας είπε μεταξύ άλλων ότι καταψηφίζει την ΜΠΕ επειδή ο πρωθυπουργός  πριν γνωμοδοτήσουν τα δύο αρμόδια όργανα, το Δημοτικό Συμβούλιο  Καλαμάτας και το Περιφερειακό   Συμβούλιο Πελοποννήσου είπε ότι γράφει «στα   παλαιά   του   υποδήματα»   τις   γνωμοδοτήσεις και ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει ήδη συμφωνήσει με τον Μορέα.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος καταλόγισε στο μελετητή δογματική λογική και δήλωσε πως η ΜΠΕ υπηρετεί τη λογική της εταιρείας και πως δεν εξυπηρετεί την προστασία της Καλαμάτας.

Η επικεφαλής της "Πράσινης Πελοποννήσου" Δήμητρα Λυμπερόπουλου εξέφρασε αρνητική γνώμη για τη ΜΠΕ τονίζοντας ότι η μελέτη αντιμετωπίζει το ποτάμι ως απειλή και όχι με σεβασμό και είπε πως δεν θα επιτραπεί ο εγκιβωτισμός.

Ο επικεφαλής της  Ανταρσίας στο Μοριά" Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι απαγορεύεται η κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή Natura του Νέδοντα και ότι κανένας μηχανικός δεν θα έβαζε την υπογραφή του για ένα φράγμα πάνω από την πόλη που θα σκότωνε χιλιάδες ανθρώπους σε περίπτωση αστοχίας ή σεισμού.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε λέγοντας πως στενοχωριέται γιατί η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτικό όφελος αν και διαθέτει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη Μεσσηνία. Στην συνέχεια άφησε αιχμές για το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μέθωνη λέγοντας ότι ξεκινά από τον ποταμό Αρι και ότι δεν περιλαμβάνει την παράκαμψη της Πύλου ενώ μιλώντας για το αντιπλημμυρικό είπε πως δεν αντιμετωπίζονται οι πλημμύρες στην οδό Γλάυκου και στη Φαρών. Είπε ότι η βροχόπτωση του 2016 ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο και ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται ούτε στις τεχνικά προηγμένες χώρες των ΗΠΑ ή της Γερμανίας. Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης ειρωνεύτηκε όσους "έτρεχαν με τα γοβάκια μέσα στις λάσπες" για επικοινωνιακούς λόγους. Αμέσως μετά είπε ότι δεν ανακατεύεται στις υποθέσεις του Δήμου Καλαμάτας και επιτέθηκε σε όσους διαρρέουν ότι ενδέχεται να υπάρχει καθυστέρηση σε έργα της Περιφέρειας στη Μεσσηνία αν δεν ψηφιστεί η ΜΠΕ.

Ακολούθως ο Π. Νίκας εγκωμίασε το έργο του Γ. Δέδε στο υπουργείο Υποδομών και αμέσως μετά δήλωσε πως συμφωνεί με τη διευθέτηση των ρεμάτων και την ανακατασκευή της γέφυρας στην οδό Ιατροπούλου και είπε πως η σκεπασμένη κοίτη του Νέδοντα είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη λειτουργία της πόλης τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει το ξεσκέπασμα για 3-4 καλοκαίρια. Τέλος ζήτησε να αναβληθεί η λήψη απόφασης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και να συγκροτηθεί Επιτροπής Διαβούλευσης με επικεφαλής τον καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων Δημήτρη Κουτσογιάννη με στόχο να βρεθεί κοινή.. κοινή πρόταση για το αντιπλημμυρικό.