Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 22:41

Σε δήμους ή στο κράτος Μακαρία και Μπιρμπίτα – Απεμπλοκή επιδιώκει ο Νίκας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Σε δήμους ή στο κράτος Μακαρία και Μπιρμπίτα – Απεμπλοκή επιδιώκει ο Νίκας (βίντεο)

Αν οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης δεν δεχθούν τους χώρους της Μπιρμπίτας και της Μακαρίας να τους αξιοποιήσουν για τη φιλοξενία ρομά, θα επιστρέψουν στο κράτος.

Αυτό ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, απαντώντας χθες στη Μεσσήνη σε ερώτηση που του έγινε.

Ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος επανέλαβε ότι δεν θα παραλάβουν τη Μακαρία για τη φιλοξενία ρομά.

Ειδικότερα, ο κ. Νίκας υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης Σημίτη διατέθηκαν πάνω από 3 εκ. ευρώ, για να αγοραστούν οι δύο χώροι, 60 στρέμματα ο καθένας, για τη φιλοξενία ρομά.

Ενημέρωσε ότι η διαχείριση των ρομά ανήκει στους δήμους και οι εκτάσεις ανήκουν στην Περιφέρεια.

Διευκρίνισε ότι αν οι δήμαρχοι αποδεχθούν τη μεταβίβαση, την παραχώρηση των χώρων που τους έκανε, “η Περιφέρεια θα στηρίξει και οικονομικά και τεχνικά για να έχουμε εγκατάσταση βιώσιμη”. Παρατήρησε πως “οι ρομά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και στις παραποτάμιες εκτάσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με τον τρόπο που ζουν, πρέπει να παρέμβουμε ως Πολιτεία. Είναι πολύ σοβαρό θέμα, ως κοινωνία δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια”.

Υπενθύμισε ότι ως δήμαρχος Καλαμάτας κατεδάφισε 16 σπιτόπουλα ρομά στα Παλιάμπελα και η ομάδα της Καλαμάτας έχει βοηθητικό γήπεδο. “Αρμοδιότητα του δημάρχου και του Δημοτικολυ Συμβουλίου είναι αν θα αξιοποιήσει το χώρο προς αυτή την κατεύθυνση”, επανέλαβε ο κ. Νίκας, αλλιώς “ας το πάρει το κράτος πίσω”.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης δήλωσε σταθερός στις απόψεις του και ανέφερε: “Τη Μακαρία δεν θα την παραλάβουμε. Δεν θεωρούμε ότι η γκετοποίηση των τσιγγάνων έχει να δώσει κάτι γι’ αυτή την ευαίσθητη ομάδα και την κοινωνία. Εχουμε πολιτικές αντιμετώπισης του ζητήματος και μέσα από την καθημερινή παρακολούθηση αυτής της ομάδας σε ότι αφορά τις δράσεις, ζώνη εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Εχουμε επενδύσει στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης και στην εκπαίδευση των ρομά κι έχουμε ξεκινήσει επαφές για να αγοράσουμε τα οικόπεδα που μένουν οι τσιγγάνοι εντός της πόλης της Μεσσήνης. Είναι ο μοναδικός καταυλισμός, τα περισσότερα είναι ιδιόκτητα. Υπάρχει πρόθεση και από αυτούς να τα πουλήσουν για να φύγουν από τη συγκέντρωση πολλών ατόμων αυτής της ομάδας σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτές τις πολιτκές έχουμε χαράξει και θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικές”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER