Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 14:45

Μήνυμα Νίκα σε δημάρχους για διαχείριση απορριμμάτων (βίντεο)

Μήνυμα Νίκα σε δημάρχους για διαχείριση απορριμμάτων (βίντεο)

“Ο δήμαρχος πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Διαχείριση σκουπιδιών τσάμπα δεν γίνεται”, σημείωσε για μια ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για το θέμα των οφειλών δήμων της Περιφέρειας, για το μεταβατικό στάδιο της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.

“Πρέπει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Τις υπογραφές μας πρέπει να τις τηρήσουμε”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στη Μεσσήνη, ενημερώνοντας πως “υπάρχουν δήμαρχοι που χρωστούν τώρα 700.000 και 800.000 ευρώ”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Νίκας ανέφερε πως “εγώ παρέλαβα χωράφια και λυπάμαι γιατί κάποια μέσα ενημέρωσης επιχαίρουν και γράφουν «έγιναν προσφυγές» και το ένα και το άλλο. Συνεχίζουμε μία προσπάθεια η οποία είχε γίνει, γιατί αν δεν την συνεχίζαμε, έπρεπε να πάμε 5 - 6 χρόνια πίσω”.
Επανέλαβε πως “η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι η Καλλιρρόη θα λειτουργήσει τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Προφανώς θα είναι έγκλημα να κάνουμε πίσω”.

Για τα προβλήματα του Δήμου Μεσσήνης που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρατήρησε: “Ο Δήμος Μεσσήνης αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα στα «Λιμενικά». Δεν φταίει ο δήμαρχος, πού να τα πάει τα σκουπίδια. Ο δήμαρχος πρέπει να υποστηριχθεί. Γι’ αυτό έγινε μια πράξη υποστήριξης μέσω της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ώστε σε 2 μήνες να έχει προχωρήσει και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, γιατί δεν έχει προχωρήσει ούτε ο Σταθμός αυτή τη στιγμή. Τέλη Νοεμβρίου να τα πάμε στην Καλλιρρόη”.
Ξεκαθάρισε ότι “η Τρίπολη (η μονάδα στην Παλαιόχουνη) δεν χωράει άλλο, εξυπηρετεί ήδη 3 νομούς και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα, Ελαφονήσι, Σπάρτη, Δυτική Μάνη” και απευθυνόμενος στον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο, συνέστησε “επομένως η μόνη λύση δήμαρχε είναι να συνεχίσεις για 50 - 60 μέρες να χρησιμοποιείς τα «Λιμενικά» και μετά θα δούμε το θέμα της αποκατάστασης. Δεν έχουμε άλλη λύση”.

Για το σοβαρό ζήτημα των οφειλών δήμων για τη διαχείριση στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, σημείωσε: “Προχθές έγινε μια συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, η οποία προκλήθηκε από την Περιφέρεια. Ηταν οι πάντες, 26 δήμαρχοι, τεχνικοί, νομικοί σύμβουλοι όλων των πλευρών.
Προφανώς ο δήμαρχος πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Διαχείριση σκουπιδιών τσάμπα δεν γίνεται. Επρεπε να έχει φροντίσει, να έχει πάρει τις αποφάσεις που πρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να έχει τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό του. Σε 15 μέρες θα ειδοποιηθεί ο υπουργός αν έχουν γίνει τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Τσαμπουκάδες και η μπάλα στην εξέδρα και «ας πληρώσει το κράτος», ο Θεός οι κεφαλαιοκράτες αυτά δεν είναι καθόλου σωστά. Ούτε πολιτικά σωστά. Αν δεν πληρώσουν, η εταιρεία θα στραφεί εναντίον της Περιφέρειας και για τόκους υπερημερίας. Είναι θέμα κρίσιμο, κλήθηκε ο υπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει. Για μένα δεν έχει καμία σημασία το πολιτικό κόστος. Πρέπει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε”.

Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι “η Περιφέρεια είναι ο κύριος του έργου. Η εταιρεία είναι ο ανάδοχος του έργου κι έχουμε υπογράψει το υπουργείο Ανάπτυξης με το ΣΔΙΤ, η Περιφέρεια και η εταιρεία” και τόνισε: “Τις υπογραφές μας πρέπει να τις τηρήσουμε. Τα εργοστάσια έχουν εργάτες, έχουν μηχανήματα, πρέπει να πληρωθούν. Από ποιον; Υπάρχουν δήμαρχοι που χρωστούν τώρα 700.000 και 800.000 ευρώ”.
Για τον ΦΟΔΣΑ δήλωσε πως “έχει μια δουλειά, καμία άλλη. Πρέπει να συγκεντρώνει τα χρήματα και να τα αποδίδει στην Περιφέρεια και να κάνει και τους 9 Σταθμούς Μεταφόρτωσης. Δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα”.

Γ.Σ.