Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 16:15

Πετράκος: Ιστορική συνάντηση για «ελιά Καλαμάτας»

Γράφτηκε από την
Πετράκος: Ιστορική συνάντηση για «ελιά Καλαμάτας»

Ιστορική χαρακτηρίζει τη συνάντηση της Κυριακής 9 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα συνεταιρισμών από την Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα, “οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των παραγωγών «ελιάς Καλαμάτας»”, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος.

Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” παρατηρεί ότι “η συνάντηση αυτή και η πρώτη απόφαση των εκπροσώπων των παραγωγών «ελιάς Καλαμάτας» εκθέτει ανεπανόρθωτα τους κυρίους Γεωργαντά και Μητσοτάκη, οι οποίοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση του ΣτΕ για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλοτυποποιητών βρώσιμων ελιών και προχώρησαν στη γνωστή υπουργική απόφαση Γεωργαντά, με την οποία ουσιαστικά καταργείται το ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» προς όφελος των εισαγωγέων ελιών από Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο κ.λπ.”.
Εκτιμά πως “εκθέτει και όλους όσους υποστήριξαν ή δεν πήραν θέση για την απαράδεκτη απόφαση Γεωργαντά και πρώτα απ’ όλα τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος για να υποστηρίξει την απόφαση Μητσοτάκη εκτέθηκε ανεπανόρθωτα” και σημειώνει:

“Οφείλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου να πάρει θέση άμεσα υπέρ των Ελλήνων παραγωγών ελιάς Καλαμάτας, να σεβαστεί τον ίδιο του τον εαυτό μένοντας συνεπής στις παλαιότερες θέσεις του, να αφήσει την τεχνητή καθυστέρηση και να συζητηθεί επιτέλους το θέμα στο ΠεΣυΠ με σκοπό να ληφθεί απόφαση: α) να καταδικαστεί η απόφαση Γεωργαντά και να ζητηθεί η άμεση ανάκλησή της, β) να προσφύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΣτΕ μαζί με τους φορείς και γ) να πληρώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη μελέτη επέκτασης του ΠΟΠ στη Νότια Πελοπόννησο, σεβόμενος την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, οφείλουν και όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά την ιστορική συνάντηση, η οποία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος για την προστασία της ελληνικής παραγωγής απ’ αυτόν που ισχυρίζεται ο κ. Γεωργαντάς και παλαιότερα ο κ. Αποστόλου, να πάρουν καθαρή θέση για την προστασία του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» χωρίς ναι μεν αλλά…”.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκος επισημαίνει ότι “η ιστορική αυτή συνάντηση και οι αποφάσεις της πρέπει να προβληματίσουν και όσους καλοπροαίρετα θεωρούσαν ως αναγκαίο κακό αποφάσεις του στυλ Γεωργαντά και Αποστόλου. Εμείς θα επιμείνουμε για μια ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να πάρει σαφή και καθαρή θέση προστασίας του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία του συνόλου της ελληνικής παραγωγής”.


NEWSLETTER