Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 20:19

Δακοκτονία και αρδευτικά σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Δακοκτονία και αρδευτικά σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Ζητήματα του πρωτογενή τομέα απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τους 6 διευθυντές ΔΑΟΚ της Περιφέρειας.

Κατά την ευρεία συζήτηση, με τη συμμετοχή και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου -καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων από τις Διευθύνσεις  Εσωτερικής Λειτουργίας και Οικονομικού- έγιναν διαπιστώσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη δακοκτονία αναφέρθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την φετινή χρονιά και οι ΔΑΟΚ ήδη ετοιμάζονται για την επομένη, ενώ η σχετικά με την ελαιοσυγκομιδή γνωστοποιήθηκε ότι έχει ξεκινήσει και στους 5 νομούς -όπου παραμένει το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης-, με τη τιμή του ελαιολάδου να κυμαίνεται από 4,20 -4,80 ευρώ το κιλό.

Στο κρίσιμο ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έγινε γνωστό στη σημερινή σύσκεψη ότι σχετικά με το φράγμα του Ασωπού έχει προγραμματιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα να γίνει σύσκεψη στην περιοχή, με την συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, του περιφερειάρχη Π. Νίκα και του αναδόχου του συγκεκριμένου έργου, με στόχο την επίλυση των ζητημάτων.

Εξ άλλου, όσον αφορά στον ΓΟΕΒ Παμίσου, η ενημέρωση ήταν ότι γίνονται παρεμβάσεις μέσω μικρών εργολαβιών, ενώ θα προωθηθεί μία συνολική μελέτη για δημιουργία κλειστών δικτύων άρδευσης.

Σχετικά με τους νέους αγρότες έγινε γνωστό ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και έχουν εξοφληθεί όλοι οι δικαιούχοι, ενώ και στο τρέχον πρόγραμμα η ένταξη νέων αγροτών κινείται σε ποσοστό άνω του 75% μεσοσταθμικά μέχρι σήμερα.

Οι διαδικασίες για τους αναδασμούς, εξ άλλου, όπως τονίστηκε, εξελίσσονται ικανοποιητικά, καθώς στην περιοχή Δωρίου προχωρούν οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου, στην περιοχή Φενεού συνεχίζεται κανονικά μέσω της “Μοριάς” Α.Ε., στην περιοχή του Μελιγαλά συνεχίζονται οι διεργασίες με την τοπική κοινωνία για να προχωρήσει η διαδικασία, ενώ στην Αργολίδας αναφέρθηκε ότι για την σχετική διαδικασία θα αναζητηθούν χρήματα μέσω του ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Αναφορικά με τα σχέδια βόσκησης, θέμα που αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, συμφωνήθηκε να αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου την εκπόνηση των εν λόγω σχεδίων, ενώ όπως έγινε γνωστό η βοσκήσιμη έκταση στις 5 Περιφερειακές Ενότητες υπολογίζεται περίπου στα 7 εκατομμύρια στρέμματα.

Όσον αφορά στις ζωαγορές, διαπιστώθηκε ότι αυτή στο Κοπανάκι λειτουργεί κανονικά, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι προγραμματίζεται η δημιουργία και στην Αργολίδα μίας αντίστοιχης εγκατάστασης.

Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή των ανεπιτήρητων ιπποειδών από κάθε ΔΑΟΚ στις 5 Π.Ε. και να παρέμβει στη συνέχεια η Περιφέρεια συνολικά, για όλους τους νομούς.


NEWSLETTER