Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 08:59

Λύση εκτός Καλλιρρόης προτείνει ο Αλευράς

Λύση εκτός Καλλιρρόης προτείνει ο Αλευράς

Αλλη λύση πέραν της Καλλιρρόης πρέπει να βρεθεί για το σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, λόγω της κοινωνικής αναστάτωσης που επικρατεί, πιστεύει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς.

Και ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην ΤΕΡΝΑ και το ΦΟΔΣΑ για τη χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης και των σταθμών μεταφόρτωσης.
Για το διαγωνισμό της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια, ο κ. Αλευράς υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εμπλέκεται στη χωροθέτηση» και ανέφερε πως αρμόδιοι είναι το ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος), ο ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ) και ο ΦΟΔΣΑ (ο φορέας διαχείρισης των δήμων). Είπε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι στο υπουργείο, που είναι η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Ενημέρωσε πως θα υπάρξει διαβούλευση με πολίτες, φορείς, δήμους, συναρμόδια υπουργεία, με κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Για το θέμα των αντιδράσεων στο Δήμο Οιχαλίας είπε ότι το υπουργείο
θα βάλει τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και τα εργοστάσια.
Ως κριτήρια για την τελική επιλογή των χώρων, όπου θα φτιαχθούν τα εργοστάσια και οι σταθμοί μεταφόρτωσης, ο αντιπεριφερειάρχης κατέγραψε την επιστημονική τεκμηρίωση, το να μην επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες των κατοίκων και την κοινωνική αποδοχή.
Για την Καλλιρρόη αναγνώρισε πως δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή κι εξέφρασε την πίστη ότι αυτό θα το λάβει υπόψη του το υπουργείο.
Απάντησε ότι το υπουργείο δε δεσμεύεται, επειδή η ΤΕΡΝΑ έχει αγοράσει χώρο στη συγκεκριμένη περιοχή και παρατήρησε πως θεωρεί ότι υπάρχει κοινωνική αναστάτωση και πρέπει να βρεθούν άλλοι χώροι, να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις πέραν της Καλλιρρόης. Πρότεινε, επίσης, να πρυτανεύσει η λογική και η συνέπεια.
Κατά τα άλλα στη "γραμμή" της ηγεσίας της Περιφέρειας ο κ. Αλευράς μίλησε για μεγάλο στοίχημα, για εξαιρετικά σημαντική δουλειά και σημαντικό επίτευγμα της Περιφέρειας με το διαγωνισμό για την οριστική διαχείριση των σκουπιδιών.