Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 19:54

Αερολογίες Τατούλη η απάντηση στη Ν.Δ.

Γράφτηκε από την
Αερολογίες Τατούλη η απάντηση στη Ν.Δ.

Γενικά και αόριστα χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα και κυρίως για την ακύρωση της εγκατάστασης του σκουπιδοεργοστασίου, απαντά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλή Μαντά. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης, όπως συνηθίζει, αυτοθαυμάζεται για το διαγωνισμό που διοργάνωσε χωρίς να λέει τίποτα περισσότερο. Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή και θα καταλάβετε: 

"Το τεράστιο αυτό εγχείρημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων που επί πολλά έτη την βασανίζει, βαδίζει πλέον στο τέλος του. Είμαστε εξαιρετικά κοντά στην ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Πελοποννήσιοι πρέπει να νιώθουμε βαθιά υπερήφανοι, αφού, αν και εκκινήσαμε τελευταίοι στην λίστα της ντροπής των χωματερών, πρώτοι αλλάζουμε σελίδα προκειμένου να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ περιβαλλοντικής προστασίας. Και αυτό το επίτευγμα δεν ανήκει ασφαλώς μόνο στην περιφερειακή αρχή, αλλά επιμερίζεται στο σύνολο των φορέων και των πολιτών της Πελοποννήσου. 

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινές σκέψεις για την πορεία του έργου και κυρίως βέβαια την απαρασάλευτη θέση ότι το έργο πρέπει με βεβαιότητα να προχωρήσει. Ο διεθνής διαγωνισμός που η Περιφέρεια Πελοποννήσου "έτρεξε" με σφικτά χρονοδιαγράμματα και απόλυτη συνέπεια, φέρνει δύο καινοτομίες στο μοντέλο που διέπει τα δημόσια έργα: την Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και την ιδιωτική χωροθέτηση. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβάλει η προσωρινή ανάδοχος, ΤΕΡΝΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα αναρτηθεί εντός των ημερών για δημόσια δίμηνη διαβούλευση.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα σε κάθε τόνο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει μέρος με εξαιρετικά ενεργό και δυναμικό τρόπο στην διαβούλευση αυτή, προκειμένου το έργο να πληροί τους πλέον φιλοπεριβαλλοντικούς όρους, στόχο που υπηρετήσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία από την αρχή του σχεδιασμού μας. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι  εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε το πλαίσιο και προδιαγράψαμε ένα έργο εξαιρετικά περιβαλλοντικό,  με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η πλέον οικολογική (κομποστοποίηση). Με την ολοκλήρωση του έργου θα είμαστε πια σε θέση να προσφέρουμε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στους πολίτες μας, θα πάψει η αναίσχυντη διασπάθιση δημόσιου χρήματος για μεταφορά σκουπιδιών σε ρέματα και δάση, θα  δοθεί μια διέξοδος για το σύνολο της χώρας σχετικά με τα επαπειλούμενα πρόστιμα, θα πλήξουμε καίρια την "μαφία των σκουπιδιών". 

Εχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής του σημαντικού αυτού έργου. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι οι πλέον σκληροί, ενώ η κάθε αστοχία στο έργο θα βαρύνει βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας τον ανάδοχο και όχι τον πολίτη. Προασπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο απόλυτα το δημόσιο συμφέρον. Αφενός με την δυναμική συμμετοχή μας στη διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την ΜΠΕ με στόχο την διόρθωση/βελτίωση αστοχιών της και αφετέρου με την διατύπωση ενός άμεσου αιτήματος προς την προσωρινή ανάδοχο για ενδελεχή ενημέρωση των Πελοποννησίων πολιτών, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε την κοινωνική συναίνεση για αυτό το έργο, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για την χώρα" .

 

 


NEWSLETTER