Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 17:30

Η “Νέα Πελοπόννησος” προς την περιφερειακή αρχή: “Προχειρότητα και έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης”

Η “Νέα Πελοπόννησος” προς την περιφερειακή αρχή: “Προχειρότητα και έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης”

«Η πολυδιαφημιζόμενη “νέα εποχή” της περιφερειακής αρχής του κ. Πτωχού χαρακτηρίστηκε από άγνοια, προχειρότητα και κυρίως έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής θέσης».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση της η παράταξη Νέα Πελοπόννησος του Πέτρου Τατούλη επισημαίνοντας ότι «από το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών μόνο ένα συζητήθηκε, ενώ τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν ή αναβλήθηκαν».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι ευφάνταστες δικαιολογίες εκ μέρους της περιφερειακής αρχής για τις ελλείψεις εισηγήσεων, τη μη αποστολή των ΜΠΕ καθώς και την εκπρόθεσμη ημερομηνία που ήρθαν προς συζήτηση όχι απλά δεν ήταν πειστικές, αλλά άγγιξαν τα όρια της γραφικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία Α.Σ.Π.Η.Ε. στη θέση “Άγιος Παντελεήμονας” στην Π.Ε. Αρκαδίας, η οποία είχε ημερομηνία εισαγωγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16.12.2020, δηλαδή πριν από τρία (3) χρόνια!

Ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πέτρος Τατούλης καθώς τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» κατήγγειλαν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της συγκεκριμένης περιφερειακής αρχής όπως και της κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση του θεσμού του ανώτερου Συλλογικού Οργάνου της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποκορύφωμα της έλλειψης υπευθυνότητας αποτέλεσε η συζήτηση που αφορούσε την ΜΠΕ σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό ΝΕΔΑ, του Δήμου Οιχαλίας στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Η περιφερειακή αρχή προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη της και τη διατύπωση άποψης για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, γνωρίζοντας τις έντονες αντιδράσεις φορέων και πολιτών για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Με τη γνωστή μέθοδο του «Πόντιου Πιλάτου» παρά την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέβαλε το θέμα για να εκφράσει άποψη η Δημοτική Αρχή και για να προσέλθει η επενδύτρια εταιρεία(!) όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στελέχη της περιφερειακής αρχής.

Η απόφαση του κ. Πτωχού για την αναβολή του θέματος, με δεδομένο ότι γνώριζε ότι έχει λήξει η προθεσμία σύμφωνα με το Νόμο για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή δεν διαθέτει αυτόνομη πολιτική θέση, αφού συνεχίζει να δέχεται εντολές “άνωθεν”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης».