Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 18:15

Συνεδρίαση Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας: Προετοιμασία για αντιπυρική περίοδο

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2024», υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών και ειδικότερα επισημάνθηκε η έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων που αφορούν την πραγματοποίηση καθαρισμού της βλάστησης κυρίως των οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, την απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης στις δασώδεις περιοχές και την ενεργή συμμετοχή των Εθελοντικών Ομάδων.

Επίσης, τονίσθηκε ο καταλυτικός ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής της δράσης στην περιοχή, με την στελέχωση πυροσβεστικών κλιμακίων σε σημεία που έχουν καθοριστεί.

Επιπλέον, συζητήθηκαν δράσεις για την λήψη ειδικών σχεδίων για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Π.

Υπογραμμίστηκε η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα η απαγόρευση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας όπως αθλητική, ψυχαγωγική, θρησκευτική, κ.λπ., των ιδίων με την περσινή αντιπυρική περίοδο περιοχών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 15 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίουτου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π., είναι υψηλός (κατηγορία 3-κίτρινο),πολύ υψηλός (κατηγορία 4-πορτοκαλί) ή κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5-κόκκινο).»