Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 16:51

Η Νικολάκου για πορεία προγραμματικών συμβάσεων στη Μεσσηνία

Η Νικολάκου για πορεία προγραμματικών συμβάσεων στη Μεσσηνία

Για την πορεία προγραμματικών συμβάσεων για μελέτες σημαντικών έργων της Μεσσηνίας κατέθεσε επερώτηση η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου.

Αναλυτικά η επερώτηση: «Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συνάψει προγραμματικές συμβάσεις για εκπόνηση και ωρίμανση μελετών με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που αφορούν έργα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Π.Ε. Μεσσηνίας και επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποφάσεις ένταξης συγκεκριμένων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, παρακαλώ όπως δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις παρακάτω προγραμματικές συμβάσεις:
1) Προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.» σχετικά με την ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια-Κιτριές Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση υπογράφθηκε στις 24 Μαρτίου 2022, με προϋπολογισμό 321.000 ευρώ, και χρόνο υλοποίησης 12 μήνες. Αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με συνολικό μήκος περίπου 2,5χλμ. στο Δήμο Καλαμάτας και στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από τους αναδόχους που ανατέθηκαν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Πάρνωνα Α.Ε.»;
Έχουν παραδοθεί και εγκριθεί οι μελέτες από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες;
Έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις;
Για το συγκεκριμένο έργο είχε ανακοινωθεί ότι εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με προϋπολογισμό 6.820.000€.
Υπάρχει σχετική απόφαση ένταξης του;
2) Προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. σχετικά με την προετοιμασία, την ωρίμανση και την ολοκλήρωση μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, έδρας Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα για την μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας Μικράς Μαντίνειας Η προγραμματική σύμβαση υπογράφθηκε την 6η Οκτωβρίου 2021, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και με ανώτερο χρόνο υλοποίησης 10 μήνες.
Η διάβρωση στην περιοχή της Μικράς Μαντίνειας βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται νέες κατολισθήσεις λόγω της συνεχιζόμενης βλάβης που προκαλείται στην περιοχή. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα και έχει απασχολήσει όπως γνωρίζετε κατά το παρελθόν την Εισαγγελία Καλαμάτας.
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. οι μελέτες στις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας;
Έχουν αδειοδοτηθεί και έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις;
Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και ποιο είναι το ύψος του προϋπολογισμού;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών, έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα;
Υπάρχει πρόβλεψη για τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένο έργου, ως έργο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες;
Στην ίδια προγραμματική σύμβαση συμπεριλήφθηκαν τελικά και έργα που αφορούν το λιμάνι της Στούπας, τις αποκαταστάσεις των Ι.Μ. Δήμιοβας, Βελανιδιάς και Μανδρακίου, καθώς και την αντιμετώπιση των καταπτώσεων βράχων στο Πολυλίμνιο.
Έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί οι συγκεκριμένες μελέτες;
Έχουν αδειοδοτηθεί και έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις;
Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων;
3) Προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. σχετικά με την εκπόνηση μελέτης των οριστικών μελετών για τη βελτίωση της 1ης Ε.Ο. Καλαμάτας-Καρδαμύλης-Οιτύλου και παράκαμψη οικισμών (κατά τμήματα) Η σύμβαση υπογράφθηκε την 5η Μαΐου 2023 και η μελέτη περιλαμβάνει τρία (3) οδικά τμήματα ενός ιδιαίτερα σημαντικού αναπτυξιακού άξονα, ο οποίος συνδέει την Καλαμάτα με την Μάνη και έχει προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.
α) Μικρή Μαντίνεια-Σταυροπήγιο, β) Παράκαμψη Καρδαμύλης και γ) Παράκαμψη Αγ. Νίκωνα
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, 12 μήνες μετά την υπογραφή της, με δεδομένο ότι δεν δημοπρατήθηκε το σύνολο των μελετών αλλά ανατέθηκε ανά κατηγορία;
Υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο;
4) Προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Πελοπόννησος Α.Ε.» που αφορούσε ωρίμανση και ολοκλήρωση μελετών Π.Ε. Μεσσηνίας Η σύμβαση υπογράφθηκε την 26η Μαΐου 2020, με προϋπολογισμό 452.000 ευρώ, για μελέτες έργων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και υπηρεσίες σύνταξης φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο: «Βελτίωση της 1ης Επαρχιακής Οδού (Παράκαμψη Κάμπου-Σταυροπηγίου)». Στις 13 Μαΐου 2020 η περιφερειακή αρχή μέσω Δελτίου Τύπου, μας ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η τεχνική μελέτη για την παράκαμψη Κάμπου-Σταυροπηγίου και ότι το έργο θα εντασσόταν στο ΕΣΠΑ/ ΠΕΠ, με προϋπολογισμό 7.000.000€. Για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε και σχετική εγκριτική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2021 ενώ τον Οκτώβριο του 2022 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι από την αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Σε τι ενέργειες έχει προβεί σχετικά με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου;
Είναι ώριμο μελετητικά για την ένταξη του σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα;
Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα;»